Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bezocht in 2024 ruim 21.500 bedrijven in de distributiesector en voerde in totaal 107.508 inspectiemissies uit bij bijna 58.000 bedrijven, met in totaal 218.355 controles. Bij 85% van deze controles was het resultaat positief. Veel voorkomende aandachtspunten waren correcte allergeneninformatie, handhygiëne en reinheid van voedselcontactoppervlakken. Bij onregelmatigheden werden waarschuwingen, processen-verbaal, inbeslagnames en in 467 gevallen tijdelijke sluitingen opgelegd.
Er werden 67.592 voedselstalen geanalyseerd, waarvan 98% voldeed aan de normen. Belgische bedrijven riepen 283 producten terug, vooral vanwege chemische of microbiologische risico's, en er werden 66 waarschuwingen verstuurd over ontbrekende allergeneninformatie.
België blijft een belangrijke toegangspoort tot de EU: 127.845 zendingen werden gecontroleerd aan de grenzen, waarvan meer dan 98% de markt bereikte. Het FAVV registreerde een recordaantal van 5.222 consumentenklachten, waarvan 55% leidde tot maatregelen.
De voedselveiligheidsbarometer daalde licht (-2%), mede door betere detectie van voedselvergiftigingen via geavanceerde technieken.
Hoogtepunten in 2024 waren onder meer de herstart van varkensvleesexport naar China na een embargo, het Belgisch voorzitterschap van de EU-Raad waarbij innovatieve technologieën werden gepresenteerd, een grootschalige controleactie op etikettering bij voorverpakte levensmiddelen en de aanpak van een Blauwtongvirus-uitbraak bij de veestapel met een vaccinatieverplichting in 2025.
Gedelegeerd bestuurder Herman Diricks nam afscheid en benadrukte het belang en de professionaliteit van het agentschap, terwijl minister David Clarinval het gezamenlijke engagement voor voedselveiligheid prees als nationale prioriteit.
Klik hier voor het volledige jaarverslag
Bron: FAVV