

"In het witloof is het eigenlijk rustig op dit moment. Vorige week was dat wel een ander verhaal en was er flink wat opwinding in het losse witloof. Er was blijkbaar een actie in Nederland en in korte tijd was er daar veel witloof nodig. Als we teruggaan naar maandag 13 mei dan betaalden we aan de klok 80 cent voor het losse witloof en vrijdag was dat 1,75 tot 1,80, dat is een euro op één week tijd. Het is echt een enorme sprong geweest. Dat is moeilijk uit te leggen aan klanten. Nu merken we dat de markt zich alweer snel heeft gecorrigeerd en gisteren was de prijs min of meer weer op normaal niveau. Vandaag komen we weer op een prijs tussen 0,80 en 1,00 uit voor het losse witloof. De telers die witloof voor de export verpakken, hebben niet echt kunnen profiteren van die hogere prijs, die markt kon de prijzen niet aan. Hopelijk zakt de markt voor hun iets minder snel, zodat ze toch nog iets kunnen inhalen."
Geen peil op te trekken
"De export van het witloof is min of meer normaal te noemen. Vanuit verschillende hoeken hoor ik dat er te weinig witloof in Frankrijk is op dit moment, maar wij ervaren toch bij klanten in het buitenland dat Frankrijk nog redelijk wat aanbied, en tegen lagere prijzen. Wat we wel merken is dat de markten heel wispelturig zijn, waarschijnlijk omdat de berichten over de aanvoer in Frankrijk niet echt duidelijk zijn. De ene week is in een bepaald land een goede vraag, maar een paar dagen later kan het daar alweer te rustig worden. Dikwijls zien we de vraag verschuiven naar een andere regio, maar er is echt geen pijl op te trekken. Zo blijven we wel goede volumes verzetten, maar een beetje meer regelmaat zou toch beter zijn. Vroeger, en dan spreek je over enkele jaren geleden, konden we dit beter voorspellen. Dan had je voor elk land wel een bepaalde periode dat het goed liep, door mindere productie van de concurrentie. Dat is toch wel allemaal anders nu. "

Exportmogelijkheden ingekort
"Ook bij andere producten zien we deze tendens. Neem bijvoorbeeld de Spaanse paprika's, deze liggen in Zwitserland nu nog steeds in de supermarkt. Vroeger was dat eind maart echt gedaan en kwamen wij sneller aan de beurt. Nu zijn ze nog steeds met de Spaanse bezig, onze mogelijkheden worden ingekort. Het is snel gegaan in enkele jaren. Er zijn steeds meer streken die groenten telen die er eerst niet of weinig waren. Bijvoorbeeld witloof in Zwitserland is op heel korte termijn toch wel heel sterk geworden, het seizoen duurt daar steeds langer, de volumes worden alsmaar groter. Andere voorbeelden zijn witloof, paprika's en tomaten in Amerika en Canada, paprika’s en prei in Turkije, om er maar enkele te noemen. Voor onze Belgische sector wordt het steeds moeilijker om onze plaats te vinden of te behouden."
Voor meer informatie:
Bart Charetier
Herwi Ruris
Leuvensesteenweg 22 B3
B-1910 Kampenhout - België
T +32 16 65 15 61
F +32 16 65 16 01
www.ruris.eu