Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse druiven zaten Chileense export in de weg

De Chileense export van kersen en druiven is geen onverdeeld succes geworden: er waren scherpe prijsdalingen, hevige buitenlandse concurrentie en logistieke uitdagingen.

"De kersenexport steeg met 50%, maar de prijs daalde met ruim 33%. Waar we eerst gemiddeld $30 FOB (€26) per karton ontvingen, daalde dat gaandeweg voor de latere oogsten naar een prijs onder de $20 (€17). Bovendien was er het incident met een Maersk-schip met kersen voor China. De hele lading moest uiteindelijk worden vernietigd", vertelt Nicolás Michelini, salesmanager bij Quelen Fruit.

© Quelen Fruit

De enorme afhankelijkheid van China – waar 90% van de Chileense kersen naartoe gaat – is pijnlijk duidelijk geworden. De sector wil daarom uitbreiden naar andere markten, zoals de VS, Brazilië en Europa. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag.

"China is de motor achter de Chileense kersenexport", zegt Nicolás Michelini van Quelen Fruit. "Daarom moeten we blijven inzetten op kwaliteit. Geen zachte vruchten, geen lage Brix-waarden en bij voorkeur grotere maten – vanaf 26 mm. Alleen zo blijven we concurrerend."

Vooruitkijkend naar het komende seizoen, is Michelini realistisch. "We zullen groeien, maar lang niet meer met 25% per jaar zoals we het afgelopen decennium zagen. Het weer en de kwaliteit van het fruit gaan bepalen hoeveel we daadwerkelijk kunnen uitvoeren."

© Quelen Fruit © Quelen Fruit

Ook het afgelopen druivenseizoen was allesbehalve makkelijk. "Chili exporteerde 5% meer druiven dan het jaar ervoor, maar Peru wist zijn uitvoer met maar liefst 32% op te schroeven. De VS – de belangrijkste afnemer van Chileense druiven – importeerde zelfs 47% meer Peruaanse druiven dan het jaar ervoor."

"Dat leidde tot opstoppingen, langere opslag, ompakken op bestemming en uiteindelijk verlies van product door het overschrijden van de houdbaarheidsdatum. Ook speelde er een havencrisis in de VS, rond half januari, waardoor er veel gespeculeerd werd met voorraden – iets wat de situatie verder bemoeilijkte."

"De opbrengst voor de telers liep terug door de hoge volumes op de markt, gestegen zeevrachtprijzen (ten opzichte van vorig seizoen), hogere opslagkosten en een invoerheffing van 10% voor de Amerikaanse markt."

Om het hoofd boven water te houden, richt Quelen Fruit zich op latere oogstmomenten en populaire rassen zoals Autumn Crisp en Sweet Globe. "Ook wordt er flink geïnvesteerd in de mogelijkheid om direct bij de bron te verpakken in consumentenformats zoals clamshells en zakverpakkingen. Dat bespaart kosten voor ompakken op bestemming en vergroot de kans op toegang tot retail in de VS en Europa."

Daarnaast breidt het bedrijf het assortiment uit. Naast kersen en druiven wil men ook citrus, noten en blauwe bessen gaan exporteren. Vooral de teelt van blauwe bessen in Peru krijgt vorm: van de 400 hectare die gepland staat, is de helft al in productie. De verwachte eerste oogst: zo'n 3 miljoen kilo voor export.

Voor meer informatie:
Nicolás Michelini
Quelen Fruit
Tel: +569 56797837 (Chili)
nicolas.michelini@quelenfruit.com
Andres.zamorano@quelenfruit.com
www.quelenfruit.com