Een van de grootste uitdagingen voor AGF-bedrijven is nog altijd personeel. Ziekteverzuim, verloop, ongevallen en een gebrek aan vertrouwen in arbeidsrelaties geven kopzorgen. Automatisering kan een deel van die problemen verlichten. De grootste drempel? De investeringsangst van ondernemers.
Dankzij technologische innovaties zijn sorteermachines tegenwoordig zo geavanceerd dat ze menselijk zicht en handwerk vervangen. "Met onze pakbladen-verpakkingslijn kun je de loonkosten tot wel 80% terugdringen", zegt Francisco López, directeur van Ciagri.
© Ciagri
Het Spaanse bedrijf is officieel distributeur van Greefa, een Nederlandse fabrikant die ooit begon met sorteermachines voor appelen. Intussen biedt het oplossingen voor tomaten, steenfruit, paprika's, komkommers, mandarijnen met blad, en nog veel meer. Een van de paradepaardjes is de SmartPackr, inzetbaar voor onder andere avocado's, appelen, peren en perziken.
Slimmer verpakken, hogere efficiëntie
"Met onze robot die het fruit automatisch op pakbladen legt, hoef je niks meer in te stellen", legt López uit. "Het systeem herkent zelf het formaat van de doos en het aantal stuks. Sommige modellen scannen zelfs uiterlijke gebreken en passen de plaatsingshoek aan. Daarnaast hebben we een machine voor losgestorte producten. Beide werken met hooguit een vijfde van het normale personeelsaantal."
Volgens López is de techniek betrouwbaar, snel en bespaart die enorm op arbeid en fouten. "Een machine meldt zich niet ziek, raakt niet vermoeid en kan probleemloos 24/7 draaien."
Toch blijft de technologie in Spanje onderbenut. "Er staan hier misschien twee of drie van deze machines. Terwijl we in Egypte onlangs drie sorteerlijnen hebben geplaatst van elk 100 meter, zes sporen en 46 uitgangen. Die draaien 120 ton citrus per uur. In andere landen wordt rendement wél als iets strategisch gezien."
Volgens López is het probleem in Spanje dat men vooral op prijs kijkt, niet op betrouwbaarheid. "Een Greefa machine kan moeiteloos 40 jaar meegaan. Alles wordt in Nederland geproduceerd, onderdelen zijn dus snel te leveren."
De gevolgen van personeelstekort zijn een verlies aan opbrengst. "Een ondernemer huurt bijvoorbeeld via een uitzendbureau een ploeg in", zegt López. "Maar als die mensen onervaren zijn, zakt de productiviteit meteen. En dan loop je ook nog het risico dat ze morgen weg zijn, omdat een ander 20 cent per uur meer biedt."
Volgens López is het tijd dat ook Spaanse AGF-bedrijven kiezen voor technologie. "Greefa machines komen in aanmerking voor subsidie. Die kan tussen de 30% en 50% van de kosten dekken. In landen als de VS, Canada, Italië, Nieuw-Zeeland en Egypte is die stap al gezet. Spanje moet nu ook mee."
Voor meer informatie:
Francisco López (manager)
Ciagri
Tel: +34 605 78 79 80 (Spanje)
ciagri@ciagri.com
https://ciagri.com