Op zaterdag 28 juni 2025 organiseert Museum Sow to Grow in de Westerstraat 111, Enkhuizen een middag rondom zeewier. Tijdens dit evenement in de Westertuin bij het museum worden bezoekers tussen 12.00 en 17.00 uur meegenomen in de wereld van eetbare zeegewassen, met bijzondere aandacht voor hun smaak, voedingswaarde én toepassingen.
© Sow to Grow
Culinaire Proeverij van Zeegroenten
Chef Steef Gronheid (voorheen van restaurant De Smederij in Enkhuizen) presenteert een proeverij met amuses op basis van diverse soorten zeewier, waaronder bruinwier, groenwier en roodwier. Bezoekers maken kennis met smaken en texturen, rechtstreeks uit de zee.
Meer dan alleen voeding
"Naast hun culinaire waarde hebben zeegewassen ook een indrukwekkend duurzaamheidsprofiel. Zeewier bevat een hoge concentratie aan mineralen, vitaminen en ijzer en wordt toegepast in voeding, cosmetica, medicatie, biobrandstof, biologisch afbreekbaar plastic en zelfs textiel. Bovendien nemen deze planten CO₂, stikstof en fosfaat op uit het water, zonder natuurlijke bronnen uit te putten."
Wetenschap en innovatie
Het Noord-Hollandse bedrijf Hortimare uit Heerhugowaard speelt wereldwijd een rol in de veredeling en vermeerdering van zeewier. In samenwerking met de Wageningen Universiteit (WUR) werken zij aan duurzame oplossingen voor de toekomst.
Sow to Grow – Kennis als basis voor verandering
Met dit evenement wil het Museum Sow to Grow haar missie onderstrepen: het vergroten van kennis over voedsel en welzijn, en zo bijdragen aan een gezondere en duurzamere toekomst voor iedereen. "Informatie en bewustwording over zeewier als voedingsmiddel van de toekomst is daarbij een belangrijke stap."
Tijdens de proeverij is in Sow to Grow een deskundige aanwezig van Hortimare die uitleg zal geven over dit voedzame product en de overige verschillende toepassingen en er draait, doorlopend, een film in de Regentessenzaal.
Voor meer informatie:
Sow to Grow
Westerstraat 111
1601 AD Enkhuizen
T: 0228 725 747
info@sowtogrow.nl
www.sowtogrow.nl