Tholen - De Belgische druiventeelt bekleedt een unieke positie, waar vele andere productgroepen jaloers op zouden zijn, maar voor de telers toch de nodige zorgen oplevert. Er is namelijk veel meer vraag dan aanbod. "We zitten nu een maand voor de start van het seizoen en ik krijg al veel vragen wanneer onze eerste druiven weer te koop zijn", zo vertelt een van de grootste overgebleven druiventelers Philip Dewit van Druiven Dewit.
© Druiven Dewit
Dit maakt het aantrekkelijk om in te stappen, zou je zeggen. Niets blijkt echter minder waar. Philip teelt zelf, samen met zijn zoon Koen, druiven in het Vlaamse Overijse. Van oudsher een druivenregio, maar dit dreigt in verval te raken. "We zitten nog met 7 telers, waarvan er eentje op wil starten, maar moeite heeft om de vergunningen rond te krijgen. Ik hoop toch dat het doorgang vindt, want ook wij zijn liever met 10 tot 20 telers dan met 2. Als er namelijk geen aandacht meer is voor dit prachtige product, vergeten de mensen het ook."
Goesting
Genoeg reden om de opstart te stimuleren. "Echter, dit is niet zo makkelijk. De gemeente geeft wel cursussen voor druiventeelt, maar dat is meer voor hobbyisten. Er is simpelweg geen vraag om te starten met de teelt vanuit professionele kant. Het duurt namelijk zo'n 7 jaar voor je opbrengst ziet. Echter begin je wel gelijk met investeren, want ook de eerste paar jaar moet je verwarmen als je nog amper trossen hebt hangen. Dat is een forse investering voor je rendabel kan zijn."
Dat geeft dus de nodige uitdagingen, wat, zo stelt Philip, zonde is, want belangstelling vanuit consumentenkant is meer dan genoeg. "Ondanks dat men weet dat we altijd rond dezelfde datum starten, probeert men het toch al. Dan krijgen we inmiddels al vragen of ze er al zijn, vanwege het goede weer. Men realiseert zich dan niet dat we een paar dagen vroeger kunnen zijn, maar geen hele maand. Als je het uitlegt, begrijpt men het ook wel. Voor ons is het alleen maar positief dat er al goesting is."
© Druiven Dewit
Of deze nog extra wordt aangewakkerd door eventuele problemen met importdruiven?
"Nee, dat staat er volledig los van. Het is een andere tak van sport. Het zijn uitdagingen waar we 30 jaar geleden tegenaan liepen, maar inmiddels niet meer. Nu hebben we een nicheproduct, waardoor er praktisch geen concurrentie meer is. Ik heb dikwijls gezegd dat we voor ons product misschien een andere naam moeten verzinnen, want het is gewoon een heel ander soort druif. Dat is voor ons beter, maar ook voor de mensen die met importdruiven werken."
Waterreserve
Kijkend naar het nieuwe seizoen is Philip positief. "Het kondigt zich goed aan. De warme temperaturen heeft ervoor gezorgd dat we minder hebben hoeven verwarmen en daar gedijen de druiven goed in. Zo lang het maar niet boven de 30 graden komt, want dan gaan ze afzien. Net als mensen eigenlijk. In dat geval moeten we zorgen dat we ze genoeg beregenen, maar dat is geen probleem. We hebben een grote waterreserve en mogen bovendien oppompen uit een boorput hier."
"Ons waterbassin heeft voor nu nog niet leeg gestaan. Je ziet wel dat het weer steeds wispelturiger wordt. Het ene jaar gebruiken we deze boorput het ganse jaar niet en het andere jaar hebben we een tekort en moeten we oppompen. Twee jaar geleden hebben we voor het eerst een week met 40 graden gezien. Dat was de eerste keer in onze carrière, dus wisten we oprecht niet wat we moesten verwachten. Echter is ook dat uiteindelijk goed gekomen met dagelijks water geven, maar dit soort situaties zullen we de komende jaren vaker kunnen verwachten."
Voor meer informatie:
Philip Dewit
Druiven Dewit
Brusselsesteenweg 262
3090 Overijse, België
+32(0)478 54 24 55
druivendewit@hotmail.com
www.druivendewit.be
www.facebook.com/DruivenDewitOverijse