Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Consumenten kopen miljoenen meer aubergines dan afgelopen jaren"

De aubergine wint snel aan populariteit in Nederland. Marktdata van Circana tonen aan dat de verkoop van aubergines in 2024 met 33% is gestegen ten opzichte van 2019. Waar de aubergine voorheen vooral werd gebruikt door professionele chefs, wordt deze groente nu ook steeds vaker gekocht door thuiskoks.

© Food Cabinet

Van nicheproduct naar keukenkrachtpatser
De groeiende vraag begon tijdens de coronajaren, waarin consumenten meer experimenteerden met nieuwe smaken en recepten. In 2020 steeg de verkoop al met 27%. Sindsdien is de vraag naar aubergines structureel hoog gebleven. Ook het gebruik in verspakketten droeg bij aan deze trend: in 2023 verdubbelde het aantal verkochte kilo's aubergine in deze pakketten ten opzichte van het jaar daarvoor (bron: Circana).

Profiel van de consument
Consumentenonderzoek van YouGov wijst uit dat met name jonge, bewuste consumenten – vaak tweeverdieners met een interesse in gezondheid en variatie – de aubergine hebben omarmd. Deze groep waardeert de aubergine vanwege de combinatie van smaak, gezondheidsvoordelen en duurzaamheid.

© Food Cabinet

Groeiende rol in de keuken
Volgens culinair journalist Mara Grimm is de aubergine een logisch alternatief nu de populariteit van de avocado afneemt. "De aubergine is rijk aan umami, veelzijdig in gebruik en een uitstekende vleesvervanger." De groente is bovendien prominent aanwezig in recente kookboeken en op sociale media, en maakt al eeuwenlang deel uit van diverse wereldkeukens – van moussaka en baba ganoush tot caponata.

© Food Cabinet

Duurzaam en lokaal geproduceerd
Nederlandse auberginetelers werken met een focus op duurzaamheid. Veel kassen gebruiken aardwarmte, houtstook of restwarmte als energiebron, hanteren een minimal waste-beleid en maken efficiënt gebruik van grondstoffen. Bovendien zorgt de kleinschalige afzet binnen Nederland voor een relatief lage milieu-impact.

Voedingswaarde
Volgens het Voedingscentrum past de aubergine uitstekend binnen een gezond eetpatroon. De groente is rijk aan vezels (5,8 gram per stuk), bevat weinig vet en zout, en levert slechts 58 kilocalorieën. Daarnaast is de aubergine een bron van plantaardige eiwitten (2,9 gram per stuk), vitamine C, antioxidanten en diverse andere voedingsstoffen zoals vitamine K, B6, magnesium en kalium.

Voor meer informatie:
Food Cabinet
Agatha Dekenstraat 4H
1053 AP Amsterdam
T: 020 22 33 161
info@foodcabinet.nl
www.foodcabinet.nl

Publicatiedatum: