Eind mei is in Spanje de oogst van suikermaïs begonnen. Dat valt precies samen met de periode waarin de vraag naar dit product in Europa weer aantrekt.
"De oogst is ongeveer volgens planning gestart", vertelt José Carlos Gómez, commercieel directeur van El Dulze, een bedrijf uit Murcia. "Door de regen in maart konden we een paar weken niet zaaien. Dat zorgde voor vertraging, maar ons teelttechnische team heeft er alles aan gedaan om dat gat in de productie te dichten. Zo hopen we dat de impact op de afzet minimaal blijft, zeker in deze weken waarin de consumptie juist toeneemt."
© El Dulze
Ook over de kwaliteit is Gómez tevreden. "De opbrengst op het veld is uitstekend en ook op de sorteer- en verpakkingslijn benutten we de kolven optimaal."
De maïsoogst in Marokko en Senegal is inmiddels afgerond. Volgens Gómez verliep die prima, zelfs iets langer dan in andere jaren. "Tijdens hun seizoen zijn wij ook op de markt aanwezig, maar beperkt. De vraag is in de koudere maanden toch een stuk lager."
El Dulze levert jaarrond suikermaïs. "We verkopen jaarlijks tussen de 11 en 13 miljoen kolven, vooral aan afnemers in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de goede samenwerking met onze klanten, die we ook bedienen met wintergewassen zoals sla, bleekselderij, paksoi en verse kruiden, kunnen we het hele jaar door actief blijven in de markt", aldus Gómez.
Volgens hem groeit in Spanje het areaal van suikermaïs voor de versmarkt gestaag door. De sterkste groei zit echter in de teelt voor verwerking.© El Dulze
"Voor ons is suikermaïs een belangrijk gewas. Niet alleen commercieel, maar ook vanuit teelttechnisch oogpunt. Het past goed in ons teeltplan en zorgt voor een betere bodemstructuur. Dat komt de volgende teelten ten goede."
El Dulze teelt en zet al 14 jaar suikermaïs af. "Vanaf het begin hebben we de lat hoog gelegd, zowel in de teelt als in de afzet. Elk jaar lukt het ons weer om de seizoenen goed af te stemmen met onze klanten in heel Europa", zegt Gómez. "Ons technisch team werkt continu aan verbetering: betere rassen, efficiënter watergebruik en duurzamere teeltmethoden. Tegelijkertijd zijn onze oogst- en verpakkingsploegen in staat om snel op te schalen in de piekmaanden, zodat alle bestellingen op tijd en in goede staat bij de klanten aankomen."
© El DulzeVoor meer informatie:
Noemí Pérez
El Dulze Growers, SL
Tel: +34 968 174804 (Spanje)
info@eldulze.es
www.eldulze.es