Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tijd voor de Verdello, de groene zomercitroen

Verdello is een groene, bolvormige citroen met een gladde schil. Hij is iets minder sappig dan z'n gele broertje, milder van smaak en wordt geteeld in de zomermaanden. Ondanks dat hij bij een groot deel van de Italiaanse consumenten niet bekend is, blijft deze zomercitroen een waardevol product voor telers zoals de Siciliaanse coöperatie Pasam Agrumi. Voor hen staat de Verdello symbool voor jaarrond biologische kwaliteit.

© P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop

Verdello komt voort uit de derde en laatste bloei van de Femminello Siracusano, een lokaal citroenras. "De Verdello is de minst overvloedige bloei", legt sales manager Silvia Magliocco uit. "Maar dankzij dit ras kunnen we jaarrond citroenen oogsten. Ons fruit wordt niet behandeld en is volledig biologisch geteeld. Het is jammer dat de Verdello in Italië nog weinig waardering krijgt, terwijl hij in het buitenland juist veel beter wordt ontvangen."

© P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop
Silvia Magliocco

Vroege start en weersuitdagingen
De oogst begon iets eerder dan normaal, vooral door zware regenval in het voorjaar. Daardoor lieten de vruchten sneller los van de boom en moest er eerder geoogst worden. Toch is het totale volume vergelijkbaar met vorig jaar, wat een teken van stabiele teeltbeheersing is.

"Begin juni zijn we gestart", zegt Magliocco. "We blijven de hele zomer leveren om het aanbod in de markt stabiel te houden. Ook al heeft de Verdello minder sap dan de wintercitroen, het is nog altijd een vers en gezond product. Wij plukken vlak voor levering, terwijl geïmporteerde citroenen vaak al een maand onderweg zijn."

© P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop

De Verdello krijgt stevige concurrentie van Argentinië, Zuid-Afrika en Spanje, die in de zomer hun zure, gele citroenen op de Europese markt dumpen. "Maar die zijn vaak chemisch behandeld en minder vers." Een ander probleem zit dieper: de Italiaanse consument verwacht dat een citroen geel moet zijn. "Veel mensen denken dat de Verdello een lime is of gewoon nog niet rijp. In Duitsland daarentegen wordt hij juist goed gepromoot als zomer­citroen."

© P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop

Sterke positie in export en bio-markt
De Verdello van Pasam vindt vooral z'n weg naar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Daar ligt hij in de rekken van supermarkten en groothandels, vaak onder huismerklabels of in duurzame verpakkingen zoals composteerbare netzakjes. Ongeveer 70% van de afzet loopt via grote supermarktketens. De citroenen worden onder verschillende merken verkocht, zoals Pasam, Bellafruit, Exzellens, BioFruit en LemonSir. Pasam is gecertificeerd volgens Bio Suisse, GlobalGAP en Demeter, en sinds kort ook voor de GlobalGAP Chain of Custody.

© P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop

Citroenen voor de cosmetica
Naast de voedingssector ontdekt ook de cosmetische industrie de waarde van de Verdello. Dankzij de vraag naar natuurlijke en biologische grondstoffen, is er interesse in etherische oliën die uit de biologische citroen worden gehaald. Pasam werkt samen met bedrijven in Messina en Palermo die deze oliën winnen voor gebruik in binnen- en buitenlandse cosmetica.

© P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop

"De kwaliteit van de vrucht en onze biologische certificeringen maken de Verdello bijzonder geschikt voor dit soort verwerking", legt Magliocco uit. "Zo geven we ook waarde aan citroenen die niet geschikt zijn voor de versmarkt. Dit snelgroeiende segment biedt een extra afzetkanaal en versterkt de economische duurzaamheid van de sector."

© P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop

Vooruitkijken met vertrouwen
Ondanks de uitdagingen blijft Pasam Agrumi positief over de toekomst. In oktober start het bedrijf samenwerkingen met twee grote supermarktketens in Noord-Italië. Dat zou een omslag kunnen betekenen voor de binnenlandse markt. "De Verdello blijft een nicheproduct", besluit Magliocco, "maar het heeft zeker z'n plek. Vooral bij mensen die kiezen voor kwaliteit en versheid."

Voor meer informatie:
Silvia Magliocco
P.A.S.A.M. Agrumi Soc Coop
Via Elorina 131/A
96100 Syracuse – Italië
Tel: +39 (0)931 1965420
info@pasamagrumi.it
www.pasamagrumi.it