Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steenfruit uit Zuid-Italië: kleinere oogst, meer smaak

"Uit Apulië ontvangen we al de eerste perziken, nectarines en abrikozen, uit Basilicata de eerste pruimen. De oogst eindigt in september, al stoppen we met perziken en abrikozen eind augustus", vertelt Antonio Forcina, die samen met zijn zoon Primo het familiebedrijf Forcina runt in Fondi, in de Italiaanse provincie Latina.

Door de nachtvorst in maart en april zijn de opbrengsten dit jaar gemiddeld 10 tot 20% lager. Toch belooft het fruit dit seizoen beter van smaak te zijn dan vorig jaar.

© Forcina Antonio

Forcina verhandelt jaarlijks ruim 20.000 ton groenten en fruit, en dat aantal blijft groeien. Het bedrijf werkt met vaste telers, voornamelijk uit Apulië, Basilicata en Sicilië. Het aanbod is breed: van abrikozen, sinaasappelen (Navel en Tarocco), Romanesco en bloemkool tot kersen, clementines, aardbeien, citroenen, kaki's, Annurca appelen, mandarijnen (Miyagawa), nectarines, perziken en pruimen.

© Forcina Antonio

De onderneming beschikt over moderne sorteerlijnen en een opslagruimte van 7.000 m² (waarvan 3.000 overdekt). Er werken zo'n 50 ervaren medewerkers. Het transport wordt verzorgd met eigen vrachtwagens.

"Tot zo'n 15 jaar geleden waren we zelf ook teler", vertelt Antonio Forcina. "We hadden eigen grond en zijn al sinds de jaren '50 actief. Toen waren we één van de eersten die sinaasappelen exporteerden naar Zwitserland, Duitsland en België. Inmiddels is de wereld veranderd. Orders komen nu per e-mail binnen en worden sneller afgehandeld."

Toch blijft het contact met de telers de kern van hun werkwijze. "Met veel van hen werken we al meer dan tien jaar samen. Wat nooit verandert, is dat de consument kwaliteit zoekt. En die krijg je alleen door goed werk in het veld, daar mag je niet op besparen."

© Forcina Antonio

"De AGF-sector is flink veranderd", vervolgt Forcina. "Groothandelsmarkten hebben het moeilijk, ondanks een lichte opleving. De grote supermarkten, waarin wij sterk vertegenwoordigd zijn, hebben bijna de hele markt overgenomen. De kleine buurtwinkels houden stand, maar vereisen veel vakkennis, vooral bij het inkopen van fruit."

In de teelt draait alles om precies op het juiste moment oogsten. "Daar ligt onze kracht", zegt hij. "Zo leveren we smaakvol fruit dat goed in de markt ligt."

© Forcina Antonio

Van Midden tot Zuid-Italië zoekt het team van Forcina constant naar het beste fruit. Prijs is daarbij ondergeschikt, zolang het maar voldoet aan de kwaliteitseisen en voedselveiligheidsnormen. "Wie kwaliteit wil, moet bereid zijn om telers goed te betalen", benadrukt Forcina. "Anders kunnen ze die kwaliteit simpelweg niet leveren."

© Forcina Antonio

De aanvoer van kersen lag dit jaar laag, wat leidde tot hoge prijzen. In het piekmoment lag de verkoopprijs op €10-11 per kilo, tegenover €5 vorig jaar. "Inmiddels zijn de prijzen iets genormaliseerd, al blijven ze rond de €6 per kilo hangen."

© Forcina Antonio

Forcina levert zijn producten in heel Italië. Op het gebied van export is het bedrijf actief in onder andere België, Polen, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, en Oost-Europa, met name Slovenië, Kroatië en Polen.

Voor meer informatie:
Forcina Srl
Via della Torre, 91
Fondi (LT) – Italië
Tel: +39 (0)771 513800
Tel: +39 335 7730696
info@antonioforcina.it
www.antonioforcina.it