Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Oogstpiek bio blauwe bessen Roemenië in week 28-31"

Het biologische blauwe bessenseizoen in Europa begint langzaam vorm te krijgen. Voorafgaand aan de start van het seizoen in Roemenië heeft het team van Bivano, de biologische AGF-divisie van de Böhmer Groep, een bezoek gebracht aan diverse teeltgebieden in deze Oost-Europese republiek. Het doel was om de laatste details te bespreken en inzicht te krijgen in de lokale situatie. Carsten Gogoll, COO van het bedrijf gevestigd in Mönchengladbach: "Tijdens onze bezoeken aan de plantages en pakstations hebben we met de telers gesproken over oogstramingen, kwaliteitsverwachtingen, wervingsvraagstukken en marketingstrategieën om de meerwaarde van biologische producten succesvol aan consumenten te communiceren. Zo kan biologische teelt zich op lange termijn vestigen."

© Bivano GmbH
Nora Lehmann samen met een teler aan de voet van de Karpaten.

De teelt van biologische blauwe bessen is een tijdrovende klus, vaak bij extreme hitte en met hinder van insecten. Het proces omvat het bestrijden van onkruid, maaien van gras en handmatig oogsten, allemaal zonder gebruik van chemische hulpstoffen. Ondertussen neemt de druk door klimaatveranderingen toe: late vorst, hagel, hittegolven, en nieuwe ziektes en plagen vormen ieder jaar opnieuw uitdagingen voor zowel telers als distributeurs. "Biologische teelt biedt toegevoegde waarde voor mens, dier en natuur. Deze meerwaarde moet eerlijk worden erkend en beloond door de gehele toeleveringsketen," zegt Gogoll.

© Bivano GmbH
Carsten Gogoll (2e van links) en Konstantin Petridis (2e van rechts) van Bivano samen met Roemeense telerpartners.

Oogstpiek in weken 28-31
"De biologische velden die we hebben bezocht, passen perfect in de ongerepte bossen van de regio en bieden een ideale natuurlijke setting voor de teelt van blauwe bessen. Dit type tuinbouw willen we bevorderen als bijdrage aan een natuurlijker dieet. Tijdens ons bezoek zagen we een goede oogst en we verwachten dat de eerste significante hoeveelheden in week 25 beschikbaar zijn, met een piek tussen week 28 en 31," vervolgt Gogoll.

© Bivano GmbH
De oorsprong van biologische blauwe bessen is niet de enige focus binnen de foodretailsector. Volgens Gogoll wordt het rassenassortiment steeds belangrijker.

Toename in Roemeense biologische blauwe bessenteelt
Bivano werkt al zes jaar samen met Roemeense telers. Gogoll: "Naast Duitse biologische blauwe bessen zijn internationale biologische producten stevig verankerd in de foodretailsector, aangezien de vraag groter is dan het Duitse aanbod. Roemeense biologische blauwe bessen zijn vaak eerder beschikbaar dan die uit Duitsland, Nederland en Polen en zijn daarmee het belangrijkste alternatief in de overgangsperiode van Zuid- naar West- en Oost-Europa. Er komen nog steeds geen significante biologische volumes uit andere Balkanlanden."

Dankzij gerichte EU-promotiemaatregelen is het areaal biologische blauwe bessen in Roemenië aanzienlijk toegenomen, vooral in de afgelopen twee jaar. De teelt is landelijk verspreid, waarbij de oogst begint in het zuidwesten en eindigt in het noorden van Roemenië. Veel van de biologische planten zijn nog relatief jong, waardoor moderne variëteiten, met name de Fall Creek®-rassen, de voorkeur hebben bij onze biologische telers," aldus Gogoll.

Voor meer informatie:
Carsten Gogoll
Bivano GmbH
Marie-Bernays-Ring 39
41199 Mönchengladbach, Duitsland
info@bivano.de
www.bivano.de