Het Turkse suikerabrikozenseizoen is sterk van start gegaan, zowel qua vraag als aanbod, aldus Akin Soyleyen, marketingmanager bij de Turkse fruitexporteur Aksun. "Vanaf week 24 zijn suikerabrikozen officieel weer verkrijgbaar op de markten en start het exportseizoen van 2025 met een sterke vraag en veelbelovende kwaliteit. Suikerabrikozen, voornamelijk uit de Malatya-regio in Turkije, zijn al lang beroemd om hun intense zoetheid en blijven wereldwijd de aandacht trekken in de premiumcategorieën van vers fruit."
© AksunVolgens Soyleyen vult de productie uit andere regio's het traditionele aanbod van suikerabrikozen goed aan. "Dit jaar brengt de oogst echter veranderingen met zich mee. Hoewel Malatya het belangrijkste centrum voor abrikozenteelt blijft, kampt de regio in 2025 met een beperkte oogst door weergerelateerde problemen. Daarom richt de aandacht zich steeds meer op Hatay, waar telers hoogwaardige groente en suikerabrikozen telen die steeds geliefder worden vanwege hun smaak, kleur en consistentie. De opbrengst uit Hatay blijkt een waardevolle aanvulling op het traditionele aanbod uit Malatya en draagt bij aan het voldoen aan de sterke vraag aan het begin van het seizoen."
© Aksun
Soyleyen benadrukt dat suikerabrikozen een hogere brixwaarde hebben dan ander steenfruit: "Suikerabrikozen verschillen zowel in smaak als structuur van gewone abrikozen. Ze zijn kleiner, aromatischer en bevatten een uitzonderlijk hoog suikergehalte, met een brixwaarde tot 27°. In tegenstelling tot gewone abrikozen, die groter zijn en een lichtzure smaak hebben, bieden suikerabrikozen een rijke, natuurlijke zoetheid die zowel fijnproevers als gezondheidsbewuste consumenten aanspreekt die zoeken naar zoetheid zonder toevoegingen."
"Dankzij hun stevige textuur en veerkrachtige schil zijn suikerabrikozen bijzonder geschikt voor exportlogistiek. Dit jaar zijn Turkse exporteurs gestart met gedeeltelijke zendingen naar markten in Europa, Azië en Canada, om ervoor te zorgen dat wereldwijde kopers fruit ontvangen met optimale versheid. De vroege beschikbaarheid van suikerabrikozen op de markt geeft Turkije ook een concurrentievoordeel, aangezien het een van het eerste steenfruit met een hoge brixwaarde van het seizoen is."
© Aksun
Over het geheel genomen wordt een sterk seizoen voor suikerabrikozen verwacht. "Aangezien consumenten waarde blijven hechten aan smaak, traceerbaarheid en uniciteit in groente en fruit, zijn suikerabrikozen goed gepositioneerd. Met de export in volle gang en de aanvoer vanuit zowel Malatya als Hatay, zal het seizoen 2025 sterk zijn, ondanks regionale variaties, en kopers een betrouwbare bron bieden van een van 's werelds zoetste natuurlijke fruitsoorten," concludeert Soyleyen.
Voor meer informatie:
Akin Soyleyen
Aksun
Tel: +90 324 234 41 90
Mobiel: +90 532 590 75 92
akin@aksun.com.tr
www.aksun.com.tr/en/