In diverse Zwitserse regio's zijn de schappen met uien voornamelijk gevuld met geïmporteerd product; deze uien zijn afkomstig uit Nederland, Denemarken of Frankrijk. "De oogst van vorig jaar verliep moeizaam, met lage hoeveelheden en wisselende opslagkwaliteit," verklaart Markus Waber, adjunct-directeur van de Zwitserse Vereniging van Groentetelers (VSGP). Hij bevestigt dat er momenteel nauwelijks Zwitserse uien beschikbaar zijn.
Door natte omstandigheden tijdens de opslag en hoge ziektedruk, met name door valse meeldauw, moesten veel uien tegen hoge kosten worden gedroogd en gesorteerd, wat leidde tot aanzienlijke extra kosten voor de telers en verpakkers. Ondanks alle inspanningen verspreidde de rot zich in de opslagruimten. "Vanwege de lage voorraden hebben we de grenzen al vroeg moeten openen," zegt Waber. Hoewel er nog enkele resten waren, "waren de voorraadniveaus grotendeels vroegtijdig uitgeput."
De nieuwe oogst komt eraan en de eerste opbrengstverwachtingen zijn positief. "De productie voor het nieuwe seizoen ziet er beter uit dan vorig jaar," bevestigt Waber. © lidDalende trend in Zwitserse uienteelt
Op de lange termijn zijn de importvolumes van uien en sjalotten de afgelopen jaren toegenomen. Dit komt deels door de uitdagingen in de lokale teelt: enerzijds zijn er jaren met moeilijke weersomstandigheden voor de uien geweest, en het verbod op het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen heeft de situatie voor telers verergerd, omdat ze hun gewassen onvoldoende konden beschermen. Volgens de Vereniging van Zwitserse Groentetelers (VSGP) is het duidelijk dat er steeds minder middelen zijn toegestaan, vooral in de uienteelt. Hierdoor zijn de laatste tijd steeds meer noodtoelatingen, vooral tegen valse meeldauw, nodig om een deel van de oogst te redden.
Bron: lid