De knoflookkwekerij van de familie Pantiru in Lampertheim, Zuid-Hessen, is al bijna een maand een centrum van bedrijvigheid. "We zijn dit jaar op 15 mei met de oogst gestart, net als in voorgaande jaren", zegt Konstanze Pantiru, die samen met haar man Ciprian het bedrijf runt. "De hoeveelheden en kwaliteiten tot nu toe zijn ongeveer gelijk aan het meerjarige gemiddelde, dus we zijn over het algemeen tevreden met de start van het seizoen dit jaar." In tegenstelling tot andere regio's in Duitsland is het weer in Zuid-Hessen tot nu toe voornamelijk droog geweest. "Mocht er echter de komende weken overmatige regen vallen, dan kan dat problematisch zijn."
Konstanze en Ciprian Pantiru tijdens het bezoek van FreshPlaza.de vorig jaar. Het echtpaar teelt knoflook op ongeveer 50 hectare.
De handel in verse knoflook is inmiddels goed op gang gekomen. Pantiru: "We hadden veel meer kunnen verkopen, maar de verkoop was in de eerste weken constant goed. Hoewel het grootste deel van onze knoflook wordt verkocht aan supermarkten, zien we ook een bemoedigende vraag vanuit regionale groothandelsmarkten." Ondertussen blijft de prijs van verse knoflook uit Zuid-Hessen stabiel, vergelijkbaar met vorig jaar.
Ongesorteerde knoflook (links) in tijdelijke opslag en rechts knoflook voor de verkoop. De verse knoflook is meestal beschikbaar tot begin of midden augustus, terwijl de handel in de gedroogde variant naar verwachting eind juni zal beginnen.
Familie Pantiru teelt al tien jaar knoflook. Het echtpaar bevestigt dat de binnenlandse concurrentie de afgelopen jaren gestaag is toegenomen. "Het is duidelijk dat we niet meer de enigen zijn. Veel telers en boeren hebben het afgelopen decennium besloten om knoflook te telen, omdat ze beseffen dat het product aan belang wint en regionaliteit steeds meer gewaardeerd wordt. Tot een paar jaar geleden was er sterke concurrentie van Nederlandse import, vooral aan het begin van het seizoen. Deze concurrentie is de laatste jaren echter aanzienlijk verminderd, wat aantoont dat lokale, verse knoflook een vaste plek heeft veroverd in Duitsland."
Lokale knoflook is beschikbaar in de kwaliteiten 55/75 en 70/90
Toch zijn er nog steeds weinig pure specialisten. "Veel telers telen knoflook als een nevenactiviteit op 1-2 hectare. Deze kleinschalige telers trekken zich meestal terug van de markt in juli-augustus, wat weer invloed kan hebben op de aanbod- en prijssituatie. Het is ook belangrijk om te vermelden dat knoflookteelt veel handwerk vereist. Deze hoge arbeidsinput wordt vaak onderschat, wat ertoe leidt dat veel mensen de teelt na enkele jaren opgeven."
Naast de teelt en verkoop van verse en gedroogde knoflook, specialiseert de familie Pantiru zich ook in zaadhandel en de teelt van zoete aardappelen. Dit laatste groeit gestaag.
Voor meer informatie:
Konstanze Pantiru
Pantiru Knoblauchkulturen GbR & Saatguthandel
In den Gärten 5
68623 Lampertheim, Duitsland
Tel: +49 6206 1556140
Konstanze Pantiru: +49 174 4678858
pantiru.ciprian@t-online.de
www.pantiru-knoblauchkulturen.de