Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blauwe Bessen Fam. Schrijnwerkers

"Droog voorseizoen, maar koude nachten en regenbuitjes goed voor blauwe bessen"

Tholen - Vorige week werd op het teeltbedrijf van Frans Schrijnwerkers het Belgische blauwe bessenseizoen officieel geopend, maar deze week is dan ook echt de commerciële pluk van start gegaan. Een positief seizoen, waarbij, Belgische producenten verwachten, dankzij de nieuw opgestarte gezamenlijke vermarkting van BelOrta en Coöperatie Hoogstraten, een vuist te kunnen maken op de markt. "Het is niet altijd even makkelijk, maar door middel van procesoptimalisering en schaalvergroting hopen we enerzijds de productiekosten te verlagen en anderzijds verkoopprijs naar de retail te verbeteren", zo vertelt de teler uit het Vlaamse Oudsbergen.

© BelOrta

Het blauwe bessenbedrijf van Frans en Ruth Schrijnwerkers vindt haar origine in 1969 toen de vader van Frans, Rob, het eerste perceel blauwe bessen aanplantte. Wat oorspronkelijk een experiment was, ingegeven door de fruitcrisis, bleek een succesverhaal te worden. De beide zonen zagen wel degelijk een toekomst in blauwe bessen en het bedrijf in Nederland werd geleidelijk overgenomen door de oudste zoon Leon Schrijnwerkers. Frans besloot het begin jaren '90 aan de andere kant van de grens te proberen met een stuk aangekocht land in het Belgische Gruitrode, waar in 1992 de eerste blauwe bessen werden geplukt. "Eerst deden we dit vanuit een samenwerking met het moederbedrijf, maar later zijn we volledig onafhankelijk geworden als productiebedrijf. Inmiddels telen we op zo'n 16 hectare blauwe bessen, waarbij de pluk voor 95% manueel gebeurt. Daarnaast hebben we ook nog een alliantie met een collega-teler, die 4 hectare blauwe bessen en 7 hectare frambozen heeft staan. Uiteindelijk is het plan om ook aardbeien aan het assortiment toe te voegen", vertelt Frans.

© BelOrta

Regen doet bessen goed
Eerst gaat nu echter nog de blik op het komende seizoen, waarbij sinds deze week dus de pluk officieel van start is gegaan. "Het ziet er goed uit", zo gaat hij verder. "We hebben een goede behang. De bessen beginnen ook aardig te dikken. Het is natuurlijk wel wat droog geweest, wat moeilijk was in het groeiseizoen. Maar de groei zit er inmiddels goed in. De bladkleur is super. De nachten zijn hier en daar wat koud geweest, maar we krijgen weer wat regen en dat vinden de planten fijn, dus het ziet er al met al nu goed uit. Het is een mooie oogst, dus we kunnen er volle bak tegenaan."

De Limburgse teler is altijd vroeg met zijn bessen. "We hebben namelijk 1,5 hectare onder kappen staan. Daarmee zijn we 3 weken vroeger dan het overgrote deel wat we gewoon in de open lucht telen. Er zitten, naast wat bescherming, niet hele grote voordelen aan, maar het is mooi om het seizoen wat te kunnen vervroegen. We beginnen graag op tijd en bieden de mensen het liefst zo snel mogelijk lokale blauwe bessen. De pluk is nu dus gestart en vervolgens zullen we doorgaan tot midden/eind september."

© BelOrta

Vermarkting
Sinds dit seizoen worden de gezamenlijke volumes blauwe bessen van BelOrta en Coöperatie Hoogstraten centraal via BelOrta vermarkt. Met deze samenwerking willen beide coöperaties de Belgische blauwe bes sterker op de kaart zetten en ervoor zorgen dat dit lokale product een volwaardige en zichtbare plaats krijgt in het aanbod van de Belgische retail, groothandel en speciaalzaken, zo gaven de coöperaties eerder aan. Volgens Frans, die bij BelOrta is aangesloten, is dit een goede keuze. "We hebben altijd veel contact gehad met collega-telers, van onder meer Coöperatie Hoogstraten, waarmee we samen zo'n 95 procent van Belgische blauwe bessen produceren die in de schappen liggen. Ondanks dat zijn we nog altijd een klein onderdeel van het aanbod in de retail en speciaalzaken."

"Er is zeer veel concurrentie. De loonindexering in België heeft het voor ons niet makkelijker gemaakt. Sinds corona zijn de uitdagingen hierdoor eerder vergroot dan verkleind. Ten opzichte van Polen begint de loonkloof dan iets kleiner te worden, maar dat is minimaal. Echter naar Oekraïne, Servië, Turkije, Marokko etc. is deze kloof nog altijd gigantisch en transport is maar een klein onderdeel van de kosten, dus dat maakt het zeer moeilijk concurreren. Door middel van samenwerking kunnen we een vuist maken met lokaal product. Door procesoptimalisering en schaalvergroting hopen we enerzijds de productiekosten te verlagen en anderzijds verkoopprijs naar de retail te verbeteren. In het verleden werden coöperaties nog wel eens tegen elkaar uitgespeeld, maar nu kunnen we samen ons prachtige product aan de man brengen en acties opzetten, zoals de smurfenactie, die we met de blauwe bessen zullen starten dit seizoen."

© BelOrta

Weersgevoeligheid
Toch spreekt Frans ook nog altijd van uitdagingen. "Blauwe bessen is simpelweg een zeer gevoelige teelt. Daar doe je niets aan. Het grootste deel van ons areaal is buiten, dus dan heb je te maken met de natuur. Vorig weekend was er bijvoorbeeld een grote hagelbui, die ons net heeft gemist, maar ik heb gehoord dat veel collega's zwaar getroffen zijn. Die weersgrimmen maken de teelt des te lastiger, maar wij bekijken het altijd positief. De spirit zit er nog altijd in en we zijn het zeker niet zat. We hebben weer heel veel zin in het seizoen en dit soort uitdagingen maken het alleen maar belangrijker dat we onze handen ineen slaan."

© BelOrta

Voor meer informatie:
Frans Schrijnwerkers
Blauwe Bessen Fam. Schrijnwerkers
Oudsbergerweg 121
3670 Oudsbergen, België
Tel. +32 (0)89 85 89 33
info@blauwebessen.be
www.blauwebessen.be