Nu het Europese citrusseizoen ten einde loopt, nemen de leveringen uit het zuidelijk halfrond, vooral Zuid-Afrika, geleidelijk toe. Grapefruit en easy peelers zijn al beschikbaar en de eerste overzeese sinaasappels zullen binnenkort worden geladen. Thies Claußen, QM Manager bij het Duitse Global Fruit Point, merkt op dat de Zuid-Afrikaanse citrussector nu een goede grip heeft op de koude behandeling die al enkele jaren nodig is. "We hebben in ieder geval geen significante verliezen in kwaliteit of kwantiteit gemerkt. Dit moet echter ook gezien worden in de context van de groei in areaal en volume van de Zuid-Afrikaanse citrusteelt, die ook door de Citrus Grower's Association (CGA) met concrete cijfers is bevestigd. Dit helpt de sector natuurlijk om eventuele verliezen tijdens de koudebehandeling te compenseren en de exportvolumes op een hoog niveau te stabiliseren."
© Global Fruit Point GmbH
Om het citrus te beschermen, wordt een dikkere laag was of coating gebruikt om het noodzakelijke beschermingsmechanisme te bevorderen. Dit maakt het fruit ook minder gevoelig wanneer het de vereiste koudebehandeling ondergaat.
Discrepantie tussen markteisen en behandeling na de oogst
Naast koudebehandeling ondergaat het citrus ook een behandeling na de oogst om schimmels en bacteriën te bestrijden. Om een onnodige opbouw van resistentie te voorkomen, moeten de middelen dienovereenkomstig worden afgewisseld. Bovendien moet er rekening worden gehouden met een bepaalde minimumconcentratie, vooral voor het fungicide Imazalil, zodat de behandeling daadwerkelijk effectief is. Claußen: "We zitten echter met het probleem dat de criteria van de Duitse retail voor het gebruik van fungiciden lager zijn dan de concentratie die we puur wiskundig en wetenschappelijk gezien nodig hebben. We zitten dus met een dilemma: of we gebruiken de concentratie die wordt voorgeschreven door de retail met het risico dat er op de lange termijn resistentie wordt opgebouwd, of we werken duurzaam en voorkomen de opbouw van resistentie, maar voldoen niet aan de eisen van de Duitse retail. Ik wil op dit punt benadrukken dat dit weliswaar een geleidelijk proces is, maar dat ik over twee tot drie jaar enorme uitdagingen voor ons zie."
© Global Fruit Point GmbH
Valencia sinaasappelen van Zuid-Afrikaanse oorsprong. Global Fruit Point met vestigingen in Buxtehude en Rotterdam, biedt zijn klanten tot ver in de herfst Zuid-Afrikaans citrus aan.
Valencia en Orri winnen aan belang
Binnen de afzonderlijke productcategorieën ontstaan interessante variëteitentrends, vervolgt Claußen. "In het geval van sinaasappels worden Valencia-variëteiten, waaronder de kruisingen Midknight en Delta Seedless, nu onevenredig veel geteeld, terwijl de Navel de neiging heeft om te worden gereduceerd. Volgens de prognoses zal deze trend zich de komende jaren voortzetten. Aan de ene kant is dit begrijpelijk, omdat Valencia makkelijker op te slaan en te vervoeren is dan Navel. Aan de andere kant is de Navel erg populair bij veel consumenten vanwege de lagere zuurgraad en mildere smaak. Een andere factor die meespeelt, is dat de Navel voornamelijk wordt geteeld in het vroege teeltgebied in de Westkaap. In de qua volume belangrijkste citrusregio in het noorden van Zuid-Afrika worden toch vooral Valencia-variëteiten geteeld."
© Global Fruit Point GmbH
Soortgelijke variëteitentrends kunnen worden waargenomen in de clementine- en mandarijnsector. "De Orri-mandarijn heeft zich de afgelopen jaren ook sterk gevestigd in Zuid-Afrika. Hoewel de Orri ook een easy peeler is, is hij relatief veel stabieler dan de conventionele rassen. Het probleem met klassieke clementines is dat de schil vaak te los is, wat ten koste gaat van de smaak en ook bijdraagt aan een grotere bederfelijkheid. In dit opzicht is de Orri een goed compromis, omdat het beide kenmerken combineert," concludeert Claußen.
© Global Fruit Point GmbH
Easy peelers
Voor meer informatie:
Thies Claußen, Hoofd Kwaliteitsmanagement
Global Fruit Point GmbH
Bahnhofstraße 45
D-21614 Buxtehude, Duitsland
Tel: +49 4161 74888 31
Thies.Claussen@frupo.de
www.frupo.de