Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen om aankomend perenseizoen in Jumilla na zware voorjaarsbuien

In Jumilla, een hoger gelegen gebied in Murcia, maakt men zich zorgen over het komende seizoen van de Ercolini peer, dat half juli van start gaat. De hevige hagelbuien van het voorjaar hebben flinke schade aangericht. Pas eind augustus, bij de afronding van de oogst, wordt duidelijk hoeveel kilo fruit er verloren is gegaan. Ook de steenfruitteelt in deze regio kampt nu al met grote opbrengstverliezen.

De Ercolini peer is geliefd in Spanje en Italië. "Het klimaat in de Altiplano is ideaal voor fruitteelt. We oogsten van eind april tot half oktober, van abrikozen tot gele perziken", zegt Juan José Arenas, commercieel directeur van Campos de Jumilla.

© Campos de Jumilla

De coöperatie werd opgericht in 1986 en beschikt over 700 hectare. Jaarlijks wordt zo'n 15 miljoen kilo abrikozen, rode perziken, nectarines, paraguayo's, gele perziken en Ercolini peren geoogst. Het fruit gaat naar supermarkten in Spanje en andere Europese landen.

Tijdens piekperiodes zijn er bijna 400 mensen aan het werk bij de coöperatie. Toch zijn er zorgen. "Onze grootste uitdaging is het afnemende aantal koude-uren. Vroeger zaten we op 800 uur per winter, nu vaak nog maar de helft. Vooral de abrikozenbomen hebben daar onder te lijden. Daarom zijn veel telers overgestapt op gele perzik, waarvan we inmiddels 6 miljoen kilo per jaar telen."

De Ercolini peer is het paradepaardje van Jumilla. "Het perenras is populair vanwege zijn maatvoering, smaak en kleur. Hij concurreert met rassen als Conference en Limonera, maar wie kiest voor Ercolini zoekt iets bijzonders: knapperig, zoet en niet melig. De peer is gemiddeld van maat, tussen de 52 en 55 mm, en weegt rond de 100 gram. Een lastig punt is dat Ercolini sterke oogstschommelingen kent. Het ene jaar levert een hectare 25.000 kilo, het andere maar 10.000 kilo. Slechts weinig telers krijgen daar balans in."

De hagel van mei heeft flinke sporen nagelaten. "Normaal zouden er nu 350 mensen aan het werk zijn. Momenteel zijn dat er maar 90. We verwachten de helft minder Ercolini peren in Jumilla. In totaal zijn we ongeveer 10 miljoen kilo fruit kwijtgeraakt, zo'n 60% van onze productie. Abrikozen zijn het zwaarst getroffen, met 96% beschadigd fruit. Sommige telers zagen zich genoodzaakt om bomen te rooien of flink terug te snoeien vanwege schade aan de stam", legt Arenas uit.

© Campos de Jumilla

Biologische Ercolini peer onder druk
"Elk jaar exporteren we circa een half miljoen kilo biologische Ercolini peren, vooral naar Duitsland", zegt Arenas. Toch is hij kritisch over de bio-markt: "Biologisch krijgt niet de waardering die het verdient. Soms zijn de eisen voor gangbaar fruit zelfs strenger dan voor bio."

De coöperatie teelt biologisch vooral abrikozen en Ercolini peren. "Maar ze leveren minder op en ze zijn minder gewild. Veel telers schakelen daarom weer terug naar gangbaar. De kwaliteit is vergelijkbaar, maar de opbrengst is veel hoger."

Platerina in opmars
De platerina zit volgens Arenas in de lift. "Vroeger waren ze klein en zat er veel pit in. Nu zijn ze verbeterd en worden ze steeds vaker geplant. Toch blijft de paraguayo populairder. Die heeft een stevigere schil en is minder kwetsbaar bij het oogsten en verpakken. En dat telt zwaar mee, want de consument wil een gave vrucht."

Over water spreekt Arenas met zorg: "We zijn hier niet afhankelijk van de overdracht van het water van de Taag naar de Segura of de regels rond de lagune Mar Menor. We pompen ons water uit aquifers op 400 meter diepte, maar die raken overbelast. In 2027 komt er regelgeving die het gebruik beperkt. Dat betekent minder teelt en aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid."

Voor meer informatie:
Juan José Arenas (salesmanager)
Campos de Jumilla
Tel: +34 968 780 114 (Spanje)
info@camposdejumilla.com
www.camposdejumilla.com