Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische voedingsbedrijven stuurden 349 productterugroepingen uit in 2024

In 2024 riepen Belgische voedingsbedrijven 283 producten terug van bij de consumenten. Dit is een lichte stijging in vergelijking met 2023 toen 254 producten werden teruggeroepen. Verder werden ook 66 waarschuwingen uitgestuurd, hoofdzakelijk voor het niet vermelden van bepaalde allergenen op de verpakking. Het FAVV helpt voedingsbedrijven bij hun communicatie naar consumenten die dit product mogelijk hebben gekocht. De voornaamste zorg is immers om de gezondheid te beschermen.

Dat er in België een hoog niveau van voedselveiligheid is, hoeft niet te verwonderen. Dagelijks doen voedingsbedrijven er immers alles aan om veilige producten af te leveren. Het FAVV waakt er op zijn beurt over dat de bedrijven de regels naleven. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen die voedingsbedrijven nemen, kan het gebeuren dat een product toch niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften. Indien het product de eindconsument al heeft bereikt en de consumptie ervan een risico inhoudt, dan moeten de bedrijven, die tenslotte verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van hun producten, consumenten daarvan op de hoogte brengen. Dit gebeurde 349 keer in 2024. In 2023 was dit 339 keer het geval, een kleine stijging van minder dan 5% dus.

David Clarinval, federaal minister van Landbouw: "Het niveau van voedselveiligheid in België is hoog, en dat is iets om trots op te zijn. Het systeem werkt: de controles zijn grondig, de bedrijven reageren snel en het FAVV waakt over de transparantie tegenover de consumenten. De lichte stijging van het aantal terugroepacties in 2024 wijst niet op een afzwakking, maar juist op een verhoogde waakzaamheid. Zo versterken we elke dag het vertrouwen van de burgers in hun voeding."

Meer dan 7 op 10 productterugroepingen door een chemisch of microbiologisch risico
Bijna de helft van de producten (42%) werden teruggeroepen omdat er een chemisch risico werd vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld een te hoog gehalte aan residuen van gewasbeschermingsmiddelen, een te hoog gehalte aan additieven of de aanwezigheid van één of meerdere niet-toegelaten additieven. Daarnaast lag voor een derde (33%) van de productterugroepingen dan weer een microbiologisch probleem aan de basis, zoals de mogelijke aanwezigheid van een bacterie zoals Listeria, Salmonella of STEC. Ten slotte werd 25% van de producten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde deeltjes, zoals kleine stukjes metaal of glas.

95% van de waarschuwingen hebben betrekking op allergenen
In 2024 stuurden voedingsbedrijven ook 66 waarschuwingen uit, omdat allergenen niet vermeld werden in de ingrediëntenlijst (95%) of omdat er een verkeerde houdbaarheidsdatum op de verpakking stond. Ook het aantal productwaarschuwingen kende in 2025 dus een daling van bijna 20%.

Blijf op de hoogte van productterugroepingen en waarschuwingen
Bij iedere productterugroeping wordt een affiche uitgehangen in de winkel (fysiek of online), wordt een persbericht uitgestuurd en wordt er gecommuniceerd via de website van het FAVV en de sociale media.

Bron: FAVV