Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jesús López-Alcolea, hoofd onderzoek bij CEBASfruit:

"Nieuwe abrikozenrassen bestand tegen warme winters"

De temperatuur stijgt de laatste jaren in de regio Murcia. Winters worden warmer en veranderen snel. Daardoor hebben traditionele en nieuwe abrikozenrassen steeds minder tijd om zich aan te passen.

Onderzoekers werken daarom aan abrikozenbomen die geschikt zijn voor het huidige klimaat. Jesús López-Alcolea leidt bij Cebasfruit een team dat rassen ontwikkelt en onderzoek doet naar irrigatie, ziekteresistentie, bodemkwaliteit en voedseltechnologie.

© Cebasfruit

De programma's van Cebasfruit leverden twee bekende rassen op: CebasRed en CebasGold. Het onderzoeksplatform werkt ook aan amandel- en Japanse pruimenrassen. Jaarlijks brengt Cebasfruit meer dan twee miljoen fruitbomen op de markt in Spanje. Italië en Griekenland kopen elk zo'n 10.000 stuk, Turkije liefst 500.000 stuks per jaar.

López-Alcolea noemt de belangrijkste doelen bij de ontwikkeling van nieuwe rassen: weerstand tegen virussen, een hoge opbrengst, zelfbestuiving, een vroege oogst om de hete zomers te vermijden en ten slotte een goede aanpassing aan het veranderende klimaat.

Het fruit moet bestand zijn tegen transport en het sorteerproces. Telers en handelaren willen dat de abrikozen een lange houdbaarheid hebben, terwijl de consument een lekker, fris stuk fruit met een mooie kleur wil.

De onderzoekers begonnen er al 35 jaar geleden mee. Murcia oogst grofweg 70% van alle Spaanse abrikozen. Het is een snelle teelt met een korte oogstperiode. Ongeveer twintig verschillende rassen worden in anderhalve maand geplukt. De bloei start rond half februari, en in Archena of Molina de Segura liggen de eerste CebasRed abrikozen in de supermarkten vanaf half april. Dat levert extra waarde op.

© Cebasfruit

Door milde winters verdwijnen ouderwetse rassen uit de boomgaarden. In zeven jaar tijd is het klimaat gewijzigd. Veel bomen produceren steeds minder en zijn niet meer rendabel. De nieuwe rassen – CebasRed, CebasGold en Valorange – zijn beter bestand tegen warme winters.

"CebasRed is het meest populaire ras. Het is acht jaar geleden ontwikkeld met opvallende kleur, een lekkere smaak en goede logistieke eigenschappen: weinig afkeur en een stevige schil."

"CebasGold lijkt veel op CebasRed, maar is groter en smaakvoller. Hij rijpt ongeveer tien dagen later, rond 16 mei. Net als zijn voorganger past hij uitstekend in het mediterrane klimaat. Dit ras wordt verwacht net zo succesvol te worden als CebasRed", besluit Jesús López-Alcolea.

Voor meer informatie:
Jesús López-Alcolea
Cebasfruit
Tel: +34 618 205 946 (Spanje)
info@cebasfruit.com
https://cebasfruit.com