De oogst van Spaanse knoflook is in volle gang. Het droge weer, met af en toe een hittegolf, zorgt voor een prima productkwaliteit. Toch verloopt de afzet naar de Europese markt traag. Dat komt vooral door de grote aanvoer van goedkope Chinese knoflook.
"We zitten midden in de oogst van vroege knoflook, de zogeheten Spring rassen", vertelt Luis Fernando Rubio van de Spaanse knoflookvereniging Anpca. "De kwaliteit is goed dankzij het gunstige weer. Alleen in maart hebben we last gehad van regen en bewolking, wat leidde tot kleinere bollen en iets lagere opbrengsten."
Rubio wijst ook op een ander probleem: de strenge regelgeving rond gewasbescherming. "We mogen steeds minder middelen gebruiken tegen plagen. Dat maakt het moeilijk om een goede opbrengst te halen."
De oogst van de paarse knoflook – vanwege zijn smaak en kwaliteit de meest geteelde variant in Spanje – start zo'n tien dagen later, dus pas eind juni of begin juli. Daarover valt nu nog weinig te zeggen.
Ondertussen blijft de afzet richting de VS stabiel en zelfs licht stijgend. Dat komt doordat Amerikaanse inkopers vooral letten op kwaliteit, niet op prijs. Ook spelen de hogere invoerrechten op Chinese knoflook Spanje in de kaart.
Maar in Europa ligt dat anders. "China dumpt oude voorraden knoflook op de Europese markt. Zelfs met een invoerheffing van €1,20 per kilo, buiten het jaarlijkse importquotum, blijft die knoflook voor hen winstgevend", legt Rubio uit. "De grote volumes drukken de prijzen en maken het voor ons lastig, vooral in landen waar prijs belangrijker is dan kwaliteit."
Voor meer informatie:
Luís Fernando Rubio
Anpca
Plaza Arrabal del Coso, s/n. Aptdo. 66
16660 Las Pedroñeras (Cuenca) – Spanje
www.anpca.es
info@anpca.es