Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oogst primeuraardappelen in de startblokken in Noord-Italië

Over een paar dagen begint in de streek rond Verona, Vicenza en Padova de oogst van primeuraardappelen. Een van de belangrijkste spelers daar is Agiguà (Agricoltura Giovani del Guà), een jonge telersvereniging met 78 leden. Opvallend is dat bijna een derde van hen jonger is dan 40. Samen telen ze ruim 1.000 hectare aardappelen en rooien ze jaarlijks zo'n 50.000 ton. Gemiddeld heeft elk bedrijf 15 hectare in gebruik.

© Associazione Agiguà

De vereniging laat weten dat de oogst doorgaat tot eind juli. "Uit monsters blijkt dat de kwaliteit dit jaar uitzonderlijk goed is, beter dan in voorgaande jaren. Dat is vooral te danken aan het zachte voorjaar met voldoende regen. Wel ligt de opbrengst ongeveer 20% lager, maar de kwaliteitsverbetering compenseert dat deels. De rode kleigrond langs de rivier de Guà geeft de aardappelen een unieke smaak en structuur."

De belangrijkste variëteit is Colomba, een veel geteeld ras in Italië. De streek staat bekend als eerste leverancier van Italiaanse aardappelen die ook geschikt zijn voor bewaring in koelcellen. Dankzij het hoge drogestofgehalte blijven deze knollen lang goed.

"De aardappelen hebben een dunne, goudgeelkleurige schil, een ronde vorm, geel vruchtvlees en een gemiddelde maat van 45 tot 85 mm. Bovendien zijn ze veelzijdig in de keuken."

Toch kampt de sector met flinke uitdagingen. De teeltkosten blijven stijgen. Zo is pootgoed in vijf jaar tijd bijna verdubbeld: van €1.200 per ton in 2020 naar bijna €2.000 nu. De totale teeltkosten liggen rond de €14.000 per hectare.

© Associazione Agiguà

De afzet loopt vooral via handelaren en tussenpersonen die de aardappelen lokaal inkopen en verdelen over heel Italië. Bij schaarste in het buitenland gaan ze ook naar Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Net als in de afgelopen jaren willen de telers in 2025 niet onder de €0,50 per kilo verkopen. "Maar de druk van de supermarkten is groot. Net als bij andere groenten en fruit proberen zij de prijzen te drukken. Daardoor komen handelaren vaak met onrealistische prijsvoorstellen richting de telers."

De zorgen over de toekomst nemen toe. "Op termijn dreigt de aardappelteelt in deze regio terrein te verliezen", waarschuwen de telers. "Als het zo doorgaat, wordt het simpelweg niet meer rendabel. Zeker nu er nauwelijks steunmaatregelen zijn voor aardappelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld maïs of industrietomaten."

Voor meer informatie:
Agiguà - Agricoltura Giovani del Guà
agigua@virgilio.it
Tel: +39 340 109 7768 (Italië)