Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wouters Fruit hoopvol over GoodnessMe® appel

"De beste appel is een kwestie van smaak, maar het doel is een consistent goede appel leveren"

Tholen - Eind vorig jaar werd het nieuwe appelras GoodnessMe® geïntroduceerd op de Interpoma 2024. In Bolzano werd de appel voor het eerst getoond, waarbij hals over kop een grotere zaal geboekt moest worden vanwege de grote interesse. Wouters Fruit heeft de exclusieve Europese licentie van de GoodnessMe appel, waar Kris Wouters dan ook veel potentie in ziet. "Het is onmogelijk om de beste appel te zijn, omdat er veel verschillende smaakvoorkeuren zijn, maar het doel is om consistent een goede appel aan te bieden. Ik ben ervan overtuigd dat dit met de GoodnessMe lukt", zo vertelt hij.

© Kris Wouters

Toch is er nog veel te onderzoeken, zo geeft Kris gelijk aan. "Richting komend seizoen zullen we nog niet echt commercieel gaan verkopen. We hebben een aantal bomen in het derde jaar en een aantal in het tweede jaar, maar nog onvoldoende om echt commercieel te verkopen. De meeste appels hiervan worden gebruikt om onderzoeken uit te voeren naar bewaring, dunnen, etc. Het is voor nu nog heel belangrijk om alle kleine kanten van het ras te leren kennen. De boom is bijvoorbeeld zeer productief, wat mooi is, maar ook een nadeel kan zijn, want wanneer er onvoldoende gedund wordt kan dit leiden tot een beurtjaar."

"Om dit te onderzoeken, zijn we nu zeer intensief bezig", vervolgt hij. "Chemisch of handmatig dunnen? Wat zijn de gevolgen? We hebben 300 bomen, waarvan we vorig jaar precies geteld hebben hoeveel bloemknoppen er op de boom zitten, hoeveel appels deze geeft, hoeveel appels er overgebleven waren na het dunnen. Zo weten we precies de historie van elke boom en leren we hoe we het beste kunnen werken naar de toekomst toe en dus ook hoe we de telers het beste kunnen begeleiden in de teelt van de GoodnessMe. Een nieuw ras moet je leren kennen."


De GoodnessMe appels op de presentatie tijdens Interpoma 2024

Verantwoordelijkheid dat teelt op optimale manier gebeurt
"We doen proeven met verschillende onderstammen, hoe de bomen te kweken, behandelen, pluktijdstip, bewaring. Daarnaast hebben we een blok dat volledig bio-regeneratief is. Dat wil zeggen dat er geen chemie gebruikt wordt, enkel bio-middelen. Doordat het ras dubbelresistent is tegen schurft en meeldauw, hebben we dit jaar maar een keer of 5 gespoten. Meer niet. Dat is echt een apart blok, waarbij we risico's nemen. Waar we zien hoe ver we kunnen gaan met bio en regeneratief. Met de opzet naar de toekomst toe: 'Hoe kunnen we minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en hoe ver kunnen we gaan?'. Daar zijn ook dingen in mislukt. Dat moet ik toegeven, maar dat is normaal. Uiteindelijk willen we dit zo groen mogelijk doen en dat is een fulltime bezigheid. Ik moet zeggen dat we tot nu toe zeer positief verrast zijn. Er zullen ongetwijfeld nog nadelige kanten naar boven komen in de komende tijd, maar vooralsnog zijn deze nog niet gevonden", lacht Kris.

© Kris WoutersHet heeft na de lancering ook tot veel interesse geleid van zowel biologische en conventionele telers. "Misschien wel iets te veel. We willen namelijk starten met voornamelijk Belgischetelers, maar er is interesse vanuit gans Europa om het ras in de toekomst te planten. Dat is natuurlijk positief, maar resulteert ook in een grote verantwoordelijkheid voor ons om te zorgen dat dit op een optimale manier gaat. Als dat lukt, denk ik dat we er een hele mooie toekomst mee ingaan. Zeker als dit een toekomst is, waarbij de Green Deal punten ingaan, en belangrijke gewasbeschermingsmiddelen zullen verdwijnen. Dan wordt de teelt van veel rassen erg uitdagend. We zien het al in de Jonagold, waar we nu zelfs in een jaar met weinig regen, toch hier en daar schurft zien. Dan is een dubbelresistent ras, die mooie kleuring heeft en zeer lang knapperig blijft, maar geen middelen nodig heeft voor een goede productie, natuurlijk een uitkomst voor velen."

Productiviteit is grootste uitdaging
Of het dan ook een uitdagende teelt is? "Nee, eigenlijk niet. De appel is zeer vruchtbaar, zo bleek uit laboratorium testen. Men heeft de pollenbuisgroei gemeten, dit wil zeggen hoe snel het stuifmeel naar de eicel in een bloem groeit en daar is hij voorlopig kampioen in. Dat betekent dat wanneer een bloem bestoven wordt, het zeer snel een appel wordt. Bij rassen, die minder vruchtbaar zijn, duurt het bijvoorbeeld een paar dagen en bij GoodnessMe gebeurt dat soms in 1 dag. Dat geeft een gemakkelijke zetting, maar dat kan dus ook negatief zijn. Als je dan niets doet en te veel appels laat hangen, krijg je kleine maten en het jaar nadien te weinig bloemknoppen. Het is dus wel belangrijk om voldoende, en op tijd, te dunnen, zodat er goede volumes overblijven. Dat is op dit moment het moeilijkste punt om onder de knie te krijgen. Wij doen de proeven daardoor met zowel chemische dunmiddelen, maar ook met mechanische, waarbij een deel van de bloemen vernietigd wordt en je minder appelen op de bomen krijgen. Dit is met name voor de biologische teelt. Met dit alles zijn we dus druk bezig en we hopen zo snel mogelijk een advies te kunnen geven naar zowel biologische, als conventionele, teelt."

Op dit moment zijn er in België 4 telers die geplant hebben, maar volgend jaar wordt het al veel meer, zo verzekert Kris. "Bij de opstart van een nieuw ras is het altijd zo dat er te weinig enthout ter beschikking is. Elk jaar krijg je dan meer enthout, waardoor we meer bomen kunnen kweken. Voor komend seizoen en het jaar erop is het nog beperkt, vanwege de gelimiteerde beschikbaarheid van enthout, maar daarna zal er geen beperking meer zijn."

© Kris Wouters

Niet de beste appel, maar een consistent goede appel
Consumenten hebben nog niet echt kans gehad het nieuwe ras te proeven, maar onder de smaakpanels is hij geliefd, zo geeft Kris aan. "Die panels bestaan uit allerlei mensen uit verschillende delen van de samenleving, maar zij waren toch zeer lovend over de smaak. Het is natuurlijk altijd moeilijk te zeggen dat een appel de beste is. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en eigen favorieten. Smaken verschillen, maar, zoals aangegeven, het belangrijkste is een appel die consistent goed is. Dat is bijvoorbeeld ook het grote succes van Pink Lady. Deze heeft, naar mijn mening, niet altijd de beste smaak, maar hij is wel altijd van optimale kwaliteit. Dat is ook ons doel. Een consistent goede appel in de schappen, waarbij de consument altijd weet wat hij krijgt. Of de smaak nu wel of niet je voorkeur heeft, men moet altijd weten dat ze dezelfde GoodnessMe appel kopen als ze hem uit het schap halen."

Voor meer informatie:
Kris Wouters
Wouters Fruit
Kasteellaan 21
3454 Rummen, België
+32 (0)475283696
kris@woutersfruit.be
www.woutersfruit.be

www.goodnessmeapples.com