Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leo Henckens, Hoeve 't Bommesaarke:

"Aspergeverkoop loopt goed door, omdat mensen ook na seizoen asperges willen eten"

Tholen - Met Sint-Jan in het vizier loopt het Belgische aspergeseizoen langzaam ten einde, een seizoen dat voor teler Leo Henckens tot tevredenheid is verlopen. "Het is ook zeker nog niet zo dat de verkoop afneemt. Mensen hebben het gevoel nog even asperges in te slaan en in te vriezen, zodat ze na afloop van het seizoen er ook nog van kunnen genieten", vertelt de teler van Hoeve 't Bommesaarke uit het Vlaamse Kinrooi.

"Dit seizoen is een pak beter verlopen dan vorig jaar", zo steekt Leo van wal. "Dat was echt een ramp, maar gelukkig zien we dit jaar weer een 'normaal' seizoen. Ik heb de indruk dat de asperges ook iets dikker zijn dit jaar. Vorig jaar zijn de wortels niet helemaal leeggeraakt, omdat er veel niet gegroeid zijn. Vervolgens hebben we wel een groeizame zomer gehad, dus de bodem zal deze voedingsstoffen hebben opgeslagen en dit jaar zijn ze er goed uitgekomen. Qua kilo's is het dik in orde, kwaliteit is goed en dus ook de dikte is naar tevredenheid. Meer hoef je niet te hebben."

Veel nieuwe gezichten
"Verleden jaar zijn we 8 juni gestopt, omdat we anders bang waren alles kapot te steken. Zo dun was het. Toen dacht ik ook dat we er dit jaar de gevolgen van zouden zien, maar dat is niet gebeurd. Het weer heeft ook meegeholpen. Iedereen klaagde wel dat het zo droog was, maar voor de asperges was dit helemaal niet zo slecht. Die komt diep genoeg, dus komt altijd wel wat water tegen. Soms heb je nog wel eens van die extremen, dat we in mei opeens 30 graden zien. Dan wordt het wel lastiger, maar dat is ons dit jaar eigenlijk bespaard gebleven. Alleen eind april/begin mei een weekend waarin het iets warmer was, maar dat was juist voor de verkoop voordelig."

"We hebben toen goed gedraaid en geprobeerd vervolgens het tempo erin te houden. Dit is gelukt, waardoor we nog altijd vlot bezig kunnen blijven en iedereen nog altijd goed kunnen bedienen. Wel viel op dat we veel nieuwe gezichten hebben gezien. Mensen die hier aankwamen en naar de sorteertafel liepen. Die hebben we toch echt uit moeten leggen dat ze alleen asperges konden kopen in de winkel. Maar het is mooi om te zien dat er meer en meer mensen in aanraking komen met dit prachtige product, dus dat is alleen maar positief."

Eigen prijzen aanhouden
Qua prijsvorming is de teler ook tevreden. "Ze waren over het hele seizoen gezien iets duurder dan vorig jaar, maar dat is ook logisch, gezien de gestegen productiekosten en loonindexering hier in België. Mensen kopen dan wel bewuster, maar er zijn er nog altijd genoeg die het geld graag neerleggen voor een lekkere asperge. Bovendien betekent het feit dat sommigen wat meer op de portemonnee letten ook dat de mindere kwaliteiten en soorten goed kunnen verkopen. Voor ieder wat wils."

Ook richting einde seizoen handhaven deze prijzen zich, hoewel dat voor Leo zelf minder van invloed is. De teler bepaalt voorafgaand zijn prijs en hanteert deze gedurende het seizoen. "Op de veiling is de prijs nog altijd goed. Het aanbod wordt natuurlijk ook beperkter, zeker in de dikkere sorteringen, die zeer hoog geprijsd zijn. Bovendien kopen mensen naar het einde van het seizoen toe veelal nog asperges, die ze vervolgens in de diepvries steken. Zo hebben ze ook na het seizoen nog de mogelijkheid asperges te eten. Dit speelt de prijs in de kaart"

"Echter passen wij onze prijs in de huisverkoop hier dus niet op aan", legt hij uit. "Het betekent dat je in het begin van het seizoen misschien iets te goedkoop bent, in het midden juist weer te duur en nu weer wat goedkoper. Alleen aan het einde van de rit krijg je hetzelfde als wanneer we het naar de veiling brengen. Bovendien houden we van de stabiliteit. Als ik vandaag 10 euro vraag en morgen 12 euro krijg je scheve gezichten. Dat vinden consumenten leuk als ze minder betalen, maar als het duurder is, hoeft het opeens niet meer. Al met al loopt het nog goed door en verwachten we rond 20 juli het seizoen af te sluiten."

Voor meer informatie:
Leo Henckens
Hoeve 't Bommesaarke
Kessenicherweg 27
3640 Kinrooi, België
Tel.: +32 494 87 17 91
carinesnijkers@telenet.be
www.aspergeskinrooi.be