Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conjuntfruit (Spanje)

"Klanten zeer tevreden met hoge brix biologisch steenfruit"

In de Noord-Spaanse provincie Lleida begint het volume aan steenfruit langzaam toe te nemen. Bij bedrijven als Conjuntfruit is de oogst van perziken, nectarines en paraguayo's inmiddels in volle gang.

"Zoals we al verwachtten, loopt de oogst dit jaar overal wat achter. Afhankelijk van het ras gaat het om twee tot zeven dagen vertraging", vertelt Rodrigo Masip. "Daarnaast is de totale hoeveelheid iets lager dan vorig jaar. Maar onze vaste klanten, die al jaren kiezen voor biologische producten, kunnen opnieuw rekenen op dezelfde service en fruit van topkwaliteit. Dit jaar is de kwaliteit zelfs beter dan anders."

Volgens Masip heeft de conventionele sector te maken met problemen rond het suikergehalte. "Bij biologisch steenfruit zien we dat zelden. Ze bevatten gemiddeld zo'n 10% meer droge stof, wat zorgt voor een hogere Brixwaarde. Zo zitten onze perziken nu al op 10 à 10,5 graden. Klanten zijn daar erg tevreden over."

De paraguayo-oogst is deze week begonnen. "Het fruit is iets kleiner dan normaal", zegt hij, "maar in tegenstelling tot perziken en nectarines, speelt de maatvoering bij paraguayo's minder mee. Kleinere maten, zoals klasse C, zijn prima geschikt voor afzet in bijvoorbeeld punnets. Dat is dus geen probleem."

Het biologische kersenseizoen liep in mei al snel ten einde bij Conjuntfruit. "We hadden een sterke afzet, vooral omdat er weinig concurrentie was", zegt Rodrigo. "Over twee weken starten we met de conventionele kersen, met het ras Lapins. Die oogst zal wat langer duren, omdat het om een grotere hoeveelheid gaat."

Ook voor andere fruitsoorten ziet het er goed uit. Zo herstellen de peren zich dit jaar na een matige oogst vorig seizoen, die toen zwaar werd beïnvloed door het weer. "We starten eind juli met de oogst van de Limonera peren", zegt Masip. "We hopen dit jaar 300 ton biologische Limonera's te halen. Begin augustus beginnen we met de biologische Williams, waarvan we uitgaan van zo'n 500 ton."

Toch zijn er zorgen over de prijzen. "We zijn pas twee weken bezig, en nu al zien we flinke dalingen in de telersprijzen", waarschuwt Rodrigo. "En dat terwijl er nog geen sprake is van marktverzadiging, en we ook geen druk voelen vanuit Murcia, zoals in andere jaren. Ondertussen blijven de winkelprijzen gewoon op peil. Het lijkt erop dat de markt niet meer volgens het principe van vraag en aanbod werkt. De versmarkt lijkt steeds afhankelijker te worden van speculatie."

Voor meer informatie:
Conjuntfruit
Pol. Ind. Torrefarrera, C/ Ctra. Lleida, nº 1
25123 Torrefarrera (Lleida) – Spanje
Tel: +34 973 590 180
comercial@conjuntfruit.es
https://conjuntfruit.es/