"Bij AGF-producten gaat het vaak over voedselveiligheid met betrekking tot residuen van gewasbeschermingsmiddelen of pathogene bacteriën. Eén van de componenten die wel eens vergeten wordt, is smaak. Om dit uit te zoeken hoe belangrijk dit is voor het eindproduct, ben ik op zoek naar zaadveredelaars, telers en handelsbedrijven die wel graag hun product met smaak willen verkopen", vertelt Michel Witmer van het Taste Discovery Centre, dat zich profileert als partner in advies en diensten ter ondersteuning van de teelt en veredeling van AGF-producten met optimale smaak, textuur, voedingswaarde en consumentenwaardering.
Ontwikkeling van smaakvolle gewassen
Hoewel het merendeel van de AGF-producten wordt gekenmerkt door hoge opbrengsten, een uniforme uitstraling en jaarronde leveringen, bestaat er een groeiende behoefte aan gewassen met een hogere intrinsieke kwaliteit. Smaak, geur, textuur, structuur en voedingswaarde zijn belangrijke eigenschappen die het verschil maken. Deze kenmerken worden bepaald door specifieke (bio)chemische inhoudsstoffen, die kunnen worden beïnvloed door:
- Gewas- en ras keuze
- Teelt- en productiewijze
- Rijpheid bij oogst
- Bewaarmethode en -duur
Deze kenmerken worden gemeten met geavanceerde instrumenten (zoals GC-MS, UPLC-MS, FTIR, NMR en textuur analyzers) en geëvalueerd door zowel experts als consumentenpanels. Deze aanpak maakt een effectieve koppeling tussen laboratoriummetingen en consumentwaardering mogelijk, wat resulteert in waardevolle inzichten voor productontwikkeling.
Kwaliteit en sensorische kenmerken: de bouwstenen
"De kwaliteit van AGF-producten wordt grotendeels bepaald door de samenstelling van stoffen zoals suikers, zuren, aminozuren, eiwitten, vitamines, celwanden, mineralen en vetzuren. Deze stoffen kunnen positief bijdragen aan smaak en textuur (lekker) of juist negatief (minder lekker). Onze meetmethoden vragen om expertise en nauwkeurigheid, waarbij we gebruik maken van geavanceerde technologieën en sensortechnieken."
Ons voorstel: Samenwerken aan sensorische kwaliteit
"Voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling of teelt van smaakvolle AGF-producten, bieden wij ondersteuning gedurende het hele proces, van analyse tot implementatie. In overleg bepalen we samen de meest geschikte aanpak", vertelt Michel.
Een veelgebruikte route is:
- Karakteriseren van het gewenste kenmerk met een expertpanel.
- Bepalen welke chemische of textuurkenmerken de smaak beïnvloeden.
- Ontwikkelen van analyses om smaak routinematig in het lab te meten voor kwaliteitscontrole of veredeling. Vervolgopties bij veredeling:
- Het identificeren van genen die verantwoordelijk zijn voor smaak.
- Gerichte veredeling op basis van protocollen en begeleiding.
Voor meer informatie:
Michel Witmer
Taste Discovery Centrum
Mob: 06-24967047
michel@panderconsultancy.nl