Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eind 2026 voltooid

Bloom Fresh bouwt veredelingscentrum voor druiven, blauwe bessen en kersen in Murcia

Bloom Fresh, een veredelaar van blauwe bessen, kersen en druiven, heeft in Blanca (Murcia) de eerste steen gelegd van zijn nieuwe onderzoekscentrum, waar het handmatige kruising – bijna ambachtelijk – met de nieuwste moleculaire technieken zal combineren. De locatie geldt als de bakermat van de Spaanse fruitsector. Onder de aanwezigen waren onder meer Fernando López Miras, minister-president van de regio Murcia, en Sara Rubira, regionaal minister van Landbouw. Ook CEO's Álvaro Muñoz (Amfresh) en Josep Jove Estiarte (Bloom Fresh) waren erbij.

Het hightech centrum krijgt een areaal van 80 hectare en vertegenwoordigt een investering van €20 miljoen. Daarmee moet Blanca uitgroeien tot een wereldwijde hotspot voor de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen. "We hebben gekeken naar landen als Peru, Chili, Zuid-Afrika, Mexico, Brazilië, Italië, Egypte, Griekenland, Israël en China. Toch kozen we bewust voor het talent hier in Murcia. Hier ontwikkelen we straks de genetica die we wereldwijd gaan testen", aldus Muñoz.

© Lydia González | AGF.nl

"We begonnen ooit met een proefveld in Alhama de Murcia en een onderzoekscentrum in Californië. Ondertussen hebben we vestigingen in vijftien landen. We ontwikkelen druiven met een smaakpalet dat bijna iedereen aanspreekt", voegde Jove Estiarte toe.

"Ik weet nog dat er vroeger maar vier of vijf pitloze druivenrassen waren. Nu zijn dat er meer dan honderd. Dankzij die diversiteit hebben we populaire rassen kunnen ontwikkelen zoals Sweet Globe, Sweet Celebration, Allison, Timpson en Cotton Candy", vertelde Jove Estiarte.

"Italië is marktleider in druiven met pit. Voor pitloze druiven domineren China en India, samen goed voor een miljoen hectare. Daarom is het belangrijk dat we ook in China aanwezig zijn. Zo kunnen we onze rassen beschermen en dicht bij de grote teeltgebieden blijven", legde Jove Estiarte uit.

De directeur van Bloom Fresh kondigde ook een primeur aan: "We werken aan de eerste druif met gekleurd vruchtvlees, vol antioxidanten. We zijn al tien jaar bezig met een serie rassen die méér antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Daarmee zetten we een stap richting de categorie superfruit. Binnenkort kunnen we die wereldwijd presenteren."

Bloom Fresh heeft zijn wortels in Murcia en telt inmiddels 150 medewerkers. Het staat bekend om unieke smaken, zoals druiven die smaken naar suikerspin of mojito – allemaal via natuurlijke kruisingen. "In het lab lezen we de genetica van de nieuwe hybrides, maar het kruisen zelf gebeurt nog altijd met de hand. In ons nieuwe technologiecentrum in Blanca, dat eind 2026 klaar moet zijn, willen we fruit ontwikkelen met veel smaak, hoge voedingswaarde én voor een eerlijke prijs voor de consument", aldus Jove Estiarte.

In het nieuwe centrum zal niet alleen aan druiven worden gewerkt. Ook hybrides van blauwe bessen en kersen zullen er aandacht krijgen. "Kersen groeien normaal in koude klimaten, in het noorden of zuiden. In de tropen lukt dat niet door gebrek aan koude-uren. Ons doel is om jaarrond kersen aan te kunnen bieden, zonder dat het de consument een fortuin kost", zei Jove Estiarte. "De volgende stap is een pitloze kers."

Dat wordt een flinke uitdaging. Koude-uren (uren onder 7°C, waarvan het aantal uren boven de 30ºC moeten worden afgetrokken) zijn schaars in Murcia. Er zijn er jaarlijks maar zo'n 200.

Voor blauwe bessen liggen de kansen in Murcia nog open. "Die worden nu vooral in andere delen van Spanje geteeld", zei Jove Estiarte. "Maar we onderzoeken of er ook rassen zijn die passen bij het klimaat hier."

Tot slot uitte hij zijn zorgen over het geplande halveren van de overdracht van water van de rivier de Taag naar de rivier de Segura. "Dat is natuurlijk een groot probleem. We blijven de regionale overheid steunen waar we kunnen. Zonder water geen teelt. Daarom moeten we rassen ontwikkelen die met minder water toe kunnen, alsook technologie inzetten om zuiniger met water om te gaan."

Voor meer informatie:
Josep Jove Estiarte (CEO)
Bloom Fresh
https://bloomfreshglobal.com