Met de start van het Griekse druivenseizoen in zicht, ziet het er veelbelovend uit op de teeltbedrijven op Kreta. Volgens Nikos Giannidakis, eigenaar van Minoan Fruits, ontwikkelt het fruit zich uitstekend: "We hebben gezonde druiven, zonder vochtproblemen of valse meeldauw. De totale druivenproductie op Kreta zal dit jaar naar verwachting met 30% toenemen ten opzichte van vorig seizoen."
Vooral de Sultanina (Thompson Seedless), goed voor de helft van de Kretenzische oogst, laat een sterke ontwikkeling zien. "Het uitdunnen is dit jaar zeer zorgvuldig uitgevoerd, wat ons een aantrekkelijk en kwalitatief hoogwaardig product belooft," aldus Giannidakis. Ook het weer werkte mee: de regenval begin mei kwam precies op het juiste moment. "Die neerslag was een zegen in ons normaal droge klimaat, waardoor we twee tot drie irrigatiebeurten konden overslaan."
© Minoan Fruits
Wat het productieschema betreft, verwacht Nikos Giannidakis dat het seizoen grotendeels hetzelfde zal verlopen als vorig jaar. "Sommige vroege variëteiten uit kasteelt zullen rond 15 juni op de markt komen," legt hij uit. "De eerste Prime-druiven uit de volle grond volgen naar verwachting tussen 20 en 25 juni. Vroege druiven maken zo'n 30% van de totale Kretenzische productie uit. De oogst van Sultanina start eind juli, mits het weer meewerkt, terwijl de latere rassen – goed voor 20% van het volume – eind augustus worden geoogst."
Volgens Giannidakis is het voor Kretenzische druiven van groot belang om op het juiste moment op de markt te zijn. "Onze grootste concurrent is Egypte. Vorig jaar was het lastig in de eerste twee weken van het seizoen, omdat Egyptische telers toen hun voorraden dumpten. Dit jaar lijken ze zo'n tien dagen eerder begonnen, waardoor we hopen dat die overlap ons dit keer bespaard blijft."
© Minoan Fruits
Giannidakis merkt daarnaast op dat de druiventeelt op Kreta steeds meer geconcentreerd raakt in minder handen. "Veel oudere telers stoppen, maar er zijn te weinig jonge opvolgers vanwege de hoge financiële drempels. Als deze trend zich doorzet, verwacht ik dat de Kretenzische druiventeelt over vijf jaar grotendeels in handen is van enkele honderden grotere telersbedrijven."
Die schaalvergroting zou volgens hem ook gevolgen hebben voor de introductie van nieuwe rassen in contractteelt. "Grotere bedrijven hebben meer financiële ruimte om nieuwe variëteiten te testen," legt hij uit. "Maar dat blijft een risico, want wijnstokken geven pas na drie jaar hun eerste vruchten. Als een ras dan niet geschikt blijkt, ben je alles kwijt en moet je opnieuw beginnen. Op Kreta worden momenteel meerdere nieuwe rassen getest, maar elk jaar stuiten we wel op nieuwe uitdagingen. De vele microklimaten op het eiland maken het bovendien lastig: wat in het ene gebied goed presteert, kan elders totaal mislukken."
© Minoan Fruits
Minoan Fruits volgt de markttrends op de voet en past zich daarop aan. "We zijn bezig met de oprichting van een telersgroep met enkele tientallen leden. Dit kan ons alle kracht geven die we nodig hebben om de uitdagingen van het teeltbedrijf met nieuwe variëteiten aan te gaan. We zijn vooral geïnteresseerd in middenvroege en late rassen die tot nu toe veelbelovende resultaten hebben laten zien op Kreta," besluit de Griekse ondernemer.
Voor meer informatie:
Nikos Giannidakis
Minoan Fruits
Tel: +30 2810 233685
info@minoanfruits.gr
https://www.minoanfruits.gr/