Na een start met bovengemiddelde prijzen, vooral voor kersen en abrikozen, is er sinds half mei een "fase van intense correctie aan de bron", zoals de MAPA aangeeft, voor al het steenfruit, waarbij nectarine en kersen aan de bron in week 20 met 35,6% en 34,5% zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande week.
© Silvae1 | Dreamstime
"In het begin was er alleen steenfruit uit Murcia, en daarvan was er heel weinig, met relatief hoge prijzen. Maar met de komst van fruit uit Extremadura verandert alles snel," legt een agent uit de sector uit.
"Voor deze week is in Valencia Paraguayaans fruit gekocht tegen startprijzen van €2,70 per kilo, voor fruit dat al verpakt is in dozen van 40 stuks. Terwijl hier in Badajoz het Paraguayaans fruit al is verkocht voor €1,30 per kilo in pallets."
Hij voegt toe dat "de eerste variëteiten, omdat ze extra vroeg zijn, meestal wat kleiner van formaat zijn, maar met de introductie van variëteiten zoals Samantha zal er meer fruit beschikbaar komen in de maten A en AA."
"Wat pruimen betreft, starten we in Badajoz in de eerste week van juni met de zwarte variëteiten. Aanvankelijk zal het gebrek aan pruimen niet zo duidelijk zijn, maar er zijn variëteiten die de zwarte variëteiten zullen opvolgen. Sommige telers verwachten ongeveer een derde minder productie dan vorig jaar, volgens wat ik in het veld heb vernomen. Het aanbod zal onder druk staan totdat de Sun Gold-pruim arriveert, die naar verwachting een vrij goede oogst zal hebben," vervolgt de sectoragent.
© Brad Calkins | Dreamstime
De voorjaarsregens zijn de oorzaak van de negatieve impact op de pruimenoogst in Extremadura, waarbij ook latere variëteiten zoals de Angeleno worden getroffen. Deze variëteit zal naar verwachting 25% minder oogst opleveren dan vorig jaar. Dit heeft zelfs geleid tot interesse vanuit Brazilië om de import van Spaanse pruimen naar voren te halen.
Het steenfruitseizoen zal de komende weken doorgaan met een geleidelijke toename van de volumes van alle referenties. "Wat tot nu toe opvalt, is dat ondanks het verminderde Spaanse aanbod in dit vroege stadium van het seizoen, er weinig urgentie is in de markt omdat de consumptie wordt afgestemd op het beschikbare fruit," aldus de sectorexpert.
"Als ik met partners in Italië en Perpignan spreek, melden zij dat de verkoop rustig verloopt, zonder sterke pieken in de consumptie, en dat prijsdalingen worden verwacht naarmate Europese landen aan hun eigen oogst beginnen," vervolgt hij.
"De afgelopen jaren wist Spanje zijn prijzen tot ver in juni vrij goed te handhaven, maar Frankrijk, Italië en Griekenland komen steeds vroeger op de markt met steeds concurrerender prijzen," merkt hij op. "Lokaal seizoensfruit wordt in Europa zeer gewaardeerd en krijgt meestal hogere prijzen dan importfruit. Maar uit Frankrijk hoor ik dat Franse kersen momenteel bijna tegen hetzelfde prijsniveau worden verkocht als Spaanse kersen."