In de afgelopen decennia hebben voedingspatronen met veel bewerkte voedingsmiddelen bijgedragen aan een toename van niet-overdraagbare ziekten. Voedingsvezels, met name afkomstig van bronnen zoals reststoffen van passiefruit, lijken veelbelovend voor het verbeteren van darmgezondheid, immuniteit en ziektepreventie. Dat blijkt uit onderzoek van Lucas de Freitas Pedrosa, die op dinsdag 3 juni aan de Rijksuniversiteit van Groningen hoopt te promoveren.
Pectine, een type vezel dat in passievrucht voorkomt, interageert met immuunreceptoren en kan mogelijk helpen bij de bestrijding van colorectale kanker. Lucas de Freitas Pedrosa stelt vast dat gemodificeerde passievruchtenpectine effectiever is dan natuurlijke pectine in het vertragen van kankercelgroei en het activeren van beschermende eiwitten. Het beïnvloedt ook immuunreacties, reguleert bepaalde genen en remt de migratie van colorectale kankercellen in vitro.
Dierproeven en computermodellen ondersteunen de veronderstelde voordelen die daarmee samenhangen. Muizen met colitis-gerelateerde darmkanker die gemodificeerd passievruchtmeel kregen, ontwikkelden minder tumoren, vertoonden minder ontstekingen en herstelden beter in gewicht vergeleken met muizen die gewoon meel kregen. Hogere doses van het gemodificeerde meel herstelden zelfs de darmlengte en veranderden belangrijke immuunmarkers.
Deze bevindingen suggereren dat het hergebruiken van voedselafval, zoals bijproducten van passievrucht, een duurzame manier kan bieden om gezondheidsbevorderende vezels te produceren. Dit zou niet alleen kunnen helpen bij het voorkomen van chronische ziekten, maar sluit ook aan bij wereldwijde inspanningen om afval te verminderen.
Delen van het proefschrift 'Structure-function analysis of passion fruit: In vitro, In vivo, and in silico immunomodulatory and anticancer studies' van Lucas de Freitas Pedrosa zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.