Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede prijzen voor Noord-Italiaanse abrikozen

"De abrikozenoogst ligt dit jaar flink onder het gemiddelde en dat zie je terug in de prijzen. Die zijn tot nu toe ongekend hoog. In dertig jaar heb ik zulke prijzen nog niet meegemaakt", zegt Christian Montalti, abrikozenteler in de heuvels rond Imola in de Italiaanse provincie Bologna.

© Montalti © Montalti

Afgelopen week rondde hij de oogst af van de rassen Pricia en Wondercot. De eerste partijen gingen op de veiling weg voor €5 per kilo, daarna daalde de prijs naar €3. "Toch zijn dat nog steeds prima prijzen", benadrukt hij.

© MontaltiChristian Montalti

Volgens Montalti is de opbrengst op zijn bedrijf dit jaar zo'n 25% lager dan normaal. "Maar ook elders in Italië en Europa is er duidelijk minder aanbod, anders zouden zulke prijzen niet te verklaren zijn."

Andere rassen die nu worden geoogst zijn onder meer Tsunami, die gemiddeld €4 per kilo opbrengt, en Luna, met een notering van €3. "Wat opvalt", zegt Montalti, "is dat niet de grootste maten de hoogste prijs krijgen, maar juist het lekkerste fruit, met een hoger Brix-gehalte. Daarom kies ik voor mijn nieuwe aanplant alleen nog rassen die echt goed smaken."

© Montalti

Hij oogst alleen abrikozen die precies rijp zijn. Het fruit wordt verpakt in kartons met zes punnets, samen goed voor ongeveer 8 kilo.

Binnenkort begint de oogst van het ras Orange Ruby. Montalti's verhaal is bijzonder: tot een paar jaar geleden combineerde hij het telen van fruit met een baan als manager bij een bedrijf. "Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om alles om te gooien", vertelt hij. "Veel mensen verklaarden me voor gek: ik had een vaste baan, veel verantwoordelijkheid en een goed salaris. Maar ik wilde iets anders."

Hij kocht een aangrenzend perceel en breidde uit. Inmiddels beheert hij 7 hectare, met abrikozenbomen die al volop produceren en met nieuwe aanplant die binnenkort in productie komt.

Voor meer informatie:
Christian Montalti
christian.montalti@gmail.com