Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse blauwe bessensector verwacht volgend seizoen groei van 20%

De Peruaanse blauwe bessensector heeft 2024/25 in april afgesloten met 318.000 ton aan export. Dit betekent een herstel ten opzichte van het voorgaande seizoen, dat zwaar werd getroffen door extreme weersomstandigheden. Ondanks de positieve cijfers kampt de sector met nieuwe uitdagingen die om structurele aanpassingen vragen in zowel de handelsstrategie als de logistiek.

"Het was een goed seizoen, met flinke volumes en aantrekkelijke prijzen gedurende het grootste deel van het jaar", aldus Luis Miguel Vegas, directeur van brancheorganisatie ProArándanos. "Toch hadden we veel last van logistieke stress." Meer dan 60% van de export vond plaats in het laatste kwartaal van het jaar, wat leidde tot druk op prijzen, logistieke kanalen en opslagcapaciteit.

© PromPeru

Tijdens die drukke periode ontstonden er opstoppingen in havens zoals Callao en Philadelphia, en waren er vertragingen in het Panamakanaal. Dit viel samen met andere exportseizoenen, zoals die van druiven, wat de situatie verergerde. De sector verwacht voor het volgende seizoen een groei van 20%, wat vraagt om tijdige maatregelen.

Om die groei in goede banen te leiden, zet PromPerú, het Peruaanse agentschap voor exportbevordering, in op een internationaliseringsstrategie voor blauwe bessen. In nauwe samenwerking met brancheorganisaties en bedrijven richt men zich op marktdiversificatie, spreiding van logistieke pieken en versterking van de aanwezigheid in groeimarkten.

Een voorbeeld hiervan is de deelname aan de CPMA 2025, een vakbeurs georganiseerd door de Canadian Produce Marketing Association in Vancouver van 8 tot 11 april. De handelsmissie, geleid door PromPerú en ondersteund door het Peruaanse handelsbureau in Toronto, bracht elf exporteurs van groenten en fruit samen, waaronder enkele blauwe bessentelers. Tijdens het programma vonden er gesprekken plaats met Canadese importeurs, netwerksessies met retailinkopers en bezoeken aan lokale supermarkten om de positie van Peruaanse producten in de schappen te analyseren.

© PromPeru

"De deelname werd als zeer succesvol beoordeeld door zowel de organisatoren als de aanwezige bedrijven", aldus PromPerú. "Er werden directe verkopen gerealiseerd ter waarde van €11,3 miljoen, en er zijn verwachtingen voor toekomstige zaken ter waarde van €10,4 miljoen." Deze cijfers onderstrepen de groeiende interesse van de Canadese markt in het Peruaanse aanbod.

Momenteel gaat 55% van de blauwe bessenexport naar de Verenigde Staten, gevolgd door Nederland, Hongkong, het Verenigd Koninkrijk en China. Volgens Vegas is het belangrijk om de focus te verbreden: "We moeten diversifiëren in bestemmingen, logistiek en oogstmomenten. We mogen niet te afhankelijk zijn van de haven van Callao of van één markt zoals de VS."

© PromPeru

Naast Canada richt Promperú zich op een sterkere aanwezigheid op beurzen zoals Asia Fruit Logistica (Hongkong) en Fruit Attraction (Spanje), en op handelsmissies naar markten zoals Japan, België en Polen. In deze markten wordt actief de Sequoia-variëteit gepromoot, die in China gewaardeerd wordt om zijn houdbaarheid na de oogst, naast de traditionele rassen Ventura en Biloxi. Tijdens dit seizoen was 10% van de export biologisch.

"Het debat over Amerikaanse importtarieven leidt af van de echte uitdagingen. We zouden ons moeten richten op het stimuleren van de consumptie en het oplossen van logistieke knelpunten", stelt Vegas. "Importheffingen helpen niet om de consumptie te vergroten." Daarom zetten zowel de publieke als private sector in op versterkte internationale promotie, genetische innovatie en operationele efficiëntie.

De initiatieven van PromPerú sluiten aan bij deze gedeelde visie. "De toekomst ligt in onze handen", besluit de vertegenwoordiger van ProArándanos.

Voor meer informatie:
PromPerú
Tel: +51 979 367 355
agro@promperu.gob.pe