Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Softripe Systeem vermindert avocadoverspilling en verhoogt houdbaarheid

Worldwide Fruit in Spalding, VK, heeft een revolutie teweeggebracht in het rijpingsproces van avocado's dankzij het Softripe-systeem van JD Cooling, waarbij Grundfos-pompen een centrale rol spelen. Voorheen kampte het bedrijf met problemen zoals inconsistente rijping en een korte houdbaarheid. Met het nieuwe systeem is de controle, efficiëntie en consistentie sterk verbeterd: avocado's rijpen nu 40% sneller, het energieverbruik is met 30% gedaald, afval is met 7% verminderd en de houdbaarheid is verlengd van drie à vier dagen naar vijf tot zeven dagen.

© Softripe

Avocado's worden na de oogst gerijpt tijdens het transport vanaf het zuidelijk halfrond, maar conventionele systemen zorgen vaak voor ongelijkmatige resultaten. "Vroeger kochten consumenten vier avocado's, waarvan er maar één rijp was," legt James Tumber van JD Cooling uit. Traditionele methoden berusten op handmatige controles en het frequent openen van deuren, wat stress veroorzaakt bij het fruit en leidt tot bederf. Wereldwijd verloor Worldwide Fruit ongeveer 3,6% van zijn avocado's doordat ze werden gesneden om de rijpheid te testen, wat heeft bijgedragen aan een aanzienlijke hoeveelheid afval in heel Europa.

Het Softripe-systeem vervangt giswerk door precisie. Zodra de avocado's in een luchtdichte kamer zijn geplaatst, regelt het systeem de temperatuur en de gassamenstelling met behulp van een algoritme dat rekening houdt met de herkomst en de hoeveelheid fruit. Er is geen menselijke tussenkomst nodig totdat het fruit rijp is. "We luisteren naar het fruit," zegt Tumber. "We geven het wat het nodig heeft, wanneer het dat nodig heeft."

© Softripe

Rijpingsmanager Ilona Stylinska merkt op dat het fruit dagenlang met rust wordt gelaten, wat de kwaliteit verbetert en verspilling vermindert. De computer controleert de ademhaling van het fruit om de optimale rijpheid te bepalen, wat leidt tot minder beschadigd fruit en een betere consistentie. Mark Everett, directeur van de avocado-afdeling bij Worldwide Fruit, benadrukt dat het systeem op betrouwbare wijze voor rijpheid zorgt, met betere resultaten voor zowel retailers als consumenten.

Grundfos-pompen vormen een essentieel onderdeel van het systeem en zorgen met hoge efficiëntie voor de circulatie van warme en koude glycol. Dankzij de temperatuurgecompenseerde drukregeling van de pompen wordt de energiebesparing gemaximaliseerd, terwijl hun betrouwbaarheid een soepele werking garandeert. "We twijfelden geen moment over met wie we wilden samenwerken," zegt John Dye, oprichter van JD Cooling, die Grundfos prijst om zijn expertise en partnerschap.

© Softripe

Na drie jaar gebruik heeft het Softripe-systeem de efficiëntie, duurzaamheid en productkwaliteit aanzienlijk verbeterd. De bestel-, verpakkings- en leveringsprocessen van Worldwide Fruit zijn volledig veranderd. "Het heeft alles veranderd", aldus Stylinska. "En het wordt alleen maar beter", merkte Dye op. Hij ziet mogelijkheden voor een vergelijkbaar succes met bananen, waarvan de consumptie in Europa tien keer zo hoog is, wat wijst op een brede impact van deze technologie.

© Worldwide Fruit

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

Voor meer informatie:
Worldwide Fruit
Tel: +44 1775 717000
www.worldwidefruit.co.uk

© SoftripeSoftripe
Tel.: +49 34602 305 0
info@frigotec.de
www.softripe.com

© GrundfosGrundfos
Tel: +45 87501400
support-dk@sales.grundfos.com
www.grundfos.com

Publicatiedatum: