Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amelinckx Fruit: "Droog voorjaar heeft weerslag op komende perenoogst"

"Koude nachten en zonnige dagen zorgen voor mooie kersen en abrikozen"

Tholen - Het Belgische kersenseizoen lijkt inmiddels goed en wel losgebarsten. De grotere volumes uit de buitenteelt laten nog even op zich wachten, maar onder kappen zijn er al meerdere telers gestart met het geliefde zomerfruit. "Donderdag zijn we begonnen met plukken en we zien dat veel klanten gelijk de overstap maken van Spaanse of Franse naar het inlandse product", zo vertelt Jos Amelinckx van Amelinckx Asperges & Fruit.

© Jannick Flach | AGF.nl
Eerste Nimba kersen

"We zijn gestart met de pluk vanaf de koppen", zo gaat de teler uit het Vlaamse Hingene verder. "Daar zijn ze het rijpste en zijn de bomen wat meer gevuld. Vooralsnog is het op een rustig tempo met de eerste variëteit Nimba, maar over een week of twee verwachten we met de Kordia's te starten met de grotere volumes. Over de kwaliteit zijn we ook meer dan tevreden. We hebben koude nachten gehad en zonnige dagen, waardoor ze perfect stevig konden worden."

Peren meer last van vochttekort
"Bovendien groeien ze natuurlijk beschermd onder kappen, waardoor er geen stof op zit en de kersen prachtig blinken. Ze hebben ook een mooie bestuiving gehad. We waren eerst namelijk bang dat ze niet dik genoeg gingen worden, omdat er zo veel op de bomen hing, maar dat is allemaal zeer goed afgelopen. We hebben een droog voorjaar gehad, met een noordoostenwind, maar in de serres hebben we toch goed kunnen beregenen, waardoor we voldoende vochtige bloesems hebben gehad en de bestuiving goed gelukt is."

"Dit is niet altijd zo, want als de bomen in bloei staan, is het, met een te droog voorjaar, niet vanzelfsprekend dat de bijen tot aan de bloemen geraken. Blijkbaar heb je vocht nodig om een chemische reactie te laten ontstaan, wat in een lokstof resulteert. De bijen worden hierop aangetrokken. Alleen in bijvoorbeeld de peren zien we nu, op plekken waar we geen vocht hebben kunnen toedienen, dat de bevruchting niet gelukt is. De bloesems zaten wel op de bomen, maar we hebben enorme rui gehad. Dat betekent dat de bevruchting niet goed gelukt is. Dat is door een tekort aan vocht, waardoor de bijen niet in staat zijn de nectar eruit te halen en dus hebben we weinig fruit op de bomen staan. Het zal uiteindelijk wel uitgroeien tot een mooie dikte, omdat er minder op de bomen staat, maar in aantallen zien we toch minder verschijnen."

© Amelinckx
De wittebuik kersen met blos

Echter gaat nu eerst de blik op het komende kersenseizoen. "Daar zijn we dus goed mee gestart. We hebben nu de eerste Nimba's, en de eerste Samba's zijn er, maar de grote volumes komen over een tweetal weken met de Kordia variëteit, naast de andere variteiten Merchant Noire, Areko en Carmen. Bovendien hebben we de eerste wittebuiken met blos, waarvan we de variëteiten Starblush, Papillon en Rosy telen, geplukt. De eerste kersen zijn zeer in trek. Er zijn natuurlijk ook Spaanse en Franse, maar deze gaan ook voor prijzen over de 16 euro. Inland zitten we nu boven de 20, maar die volumes zijn nog zeer beperkt. Toch lijken mensen het ervoor neer te willen leggen. Het is toch een vraagmarkt, dus dat is altijd makkelijker verkopen. Zeker als straks het zonnetje zich weer meer laat zien."

Abrikozen gestart
Naast de kersen is Amelinckx ook gestart met haar nieuwe abrikozen. "Deze hebben we vorige week voor het eerst geplukt. Ze zijn mooi uitgedund, waardoor elk abrikoosje dezelfde maat heeft, wat mooi presenteert in onze verpakkingen. We plukken ze op het moment dat ze nog stevig zijn, waardoor ze nog twee dagen aan kunnen rijpen op kamertemperatuur, waarna ze perfect zijn voor consumptie bij de klanten. Als je ze te rijp plukt, worden ze namelijk melig eer dat ze bij een consument zijn. Abrikozen worden hier meer en meer geteeld. Het is natuurlijk normaal gesproken een vrucht die uit het zuiden komt, maar hier kunnen we ze ook mooi telen tot ze zacht en teer zijn, wat perfect is, omdat er geen transport aan te pas komt. Het zijn geen massavolumes, maar het vindt toch goed haar weg naar de consument."

© Amelinckx
Verpakte abrikozen

Voor meer informatie:
Amelinckx Asperges & Fruit
Koningin Astridlaan 171
2880 Hingene, België
Tel.: +32 (0)475 26 99 15
info@topasperges.com
www.topasperges.com

https://www.facebook.com/topasperges