© Kers en KiwiTholen - Afgelopen zaterdag zijn de eerste kaskersen geoogst in de kas van René en Gerda Arkesteijn in Kwintsheul. De voormalig siertelers zijn tijdens de energiecrisis gestopt met hun amaryllisteelt. Al snel daarna liepen de hobbyplannen uit de hand, zegt teler René en dus staat de kas van 9000 vierkante meter nu vol kiwi's en kersen. "Vorig jaar had ik een heel klein beetje kersen. Dit jaar zijn het er meer. De mensen die vorig jaar hier aan huis kersen gekocht hebben, staan alweer voor de deur."
Voor kaskersen werkt huisverkoop heel goed, zien de Westlandse telers, die ook kersen leveren aan BoereGoed. In totaal telen ze in Kwintsheul 11 soorten, elk met een eigen uniek smaakprofiel. De hoofdrassen zijn Areko, Sweet Areana, Prim3.1. "Iedereen die langsrijdt en kersen ziet, stopt bijna. Mensen lusten graag kersen. In de auto eet je een bakkie zo weg."
Foto rechts: de eerste kaskersen van het seizoen
Zowel voor de kersen als voor de kiwi's geldt dat het een teelt aan bomen is. Daardoor duurt het 7 jaar voordat de bomen in volle productie zijn. De kiwibomen in de kas in Kwintsheul haalde René, nadat hij stopte als amaryllisteler, uit Italië. De keuze viel op de groene soort Actinidia Deliciosa Harward. "Ik had al twee kiwibomen in mijn bloementuin. Toen ik toch in Italië was, heb ik onder het motto 'nu we er toch zijn' toch meer bomen meegenomen dan ik eerst van plan was", lacht René.
© Kers en Kiwi
Kiwibomen in de kas, begin april
Uniek met kiwi's uit kas
Afgelopen winter zijn de eerste kiwi's geoogst. Tussen december en begin februari waren de kiwi's aan de Kwintlaan in Kwintsheul te krijgen. "Voor ons is het allemaal nieuw, kiwi's telen." De verkoop aan huis helpt mee de lokale vraag te verkennen. "Wij zoeken onze eigen weg in de kiwi's." De reacties op de eerste oogst waren positief. "Het gaat goed." In Nederland is er een andere teler van kiwi's, maar dat gaat om een buitenteelt. "In de kas telen is toch anders." Om over de kiwiteelt te leren gingen René en Gerda in 2023 naar Nieuw-Zeeland, waar de kiwiteelt heel groot is. Hij heeft nog altijd contact met een kiwiteler aan de andere kant van de wereld.
De voordelen van een kasteelt
Ruim de helft van de kas is ingericht voor kiwiteelt. Kersen teelt René op krap 3000 vierkante meter. De teelt van kaskersen komt vaker voor in Nederland, maar in de regio zijn er niet veel telers. "Ik loop een studieclub met acht telers van kersen onder glas. Er zit ook een teeltvoorlichter bij. De kersentelers onder glas zitten verspreid door heel Nederland."
© Kers en KiwiHet voordeel van een kasteelt is dat de oogst vroeger start. "Met onze kaskersen zijn we zo'n vier weken vroeger dan de buitenteelt, al gaat die teelt dit jaar door het mooie weer ook hard." Nadat er met de teelt van amaryllissen is gestopt, staat de verwarming in de kas uit. René teelt kiwi's en kersen in een koude kas. Toch levert dat een duidelijk voordeel op ten opzichte van de buitenteelt. "De kiwibomen hier in mijn bloementuin moeten nog gaan bloeien, maar in de kas zitten er al vruchten van een paar centimeter aan. Dat geeft duidelijk het verschil aan."
Binnen de studieclub voor kersen is vanzelfsprekend de Suzukivlieg, waarover het in de media ook veel gaat, een onderwerp. Voor René en Gerda's bedrijf Kers en Kiwi is het gelukkig niet echt een thema. "Ik zit hier niet in een kersengebied, en het Westland kent ook nauwelijks fruitteelt. Dat maakt dat we hier gunstig zitten, vanwege de Suzukivlieg. Bovendien helpt het dat we in een kas telen. De Suzukivlieg vliegt niet zo hoog, en komt op die manier niet zo makkelijk in je kas. Wij hebben er gelukkig geen last van," geeft de Westlandse teler aan, waarna hij het direct afklopt.
Foto rechts: kiwibomen in bloei, eind april
© Kers en KiwiKersen van Kers en Kiwi te koop bij BoereGoed
Uitdaging
Om meer bekendheid te geven aan hun producten is Kers en Kiwi actief geworden op Facebook en is er een website gelanceerd. Op Facebook delen de telers regelmatig updates. Zo zien we foto's van één van de bijenvolken op het bedrijf: "We zijn ook imker geworden."
De uitdaging zoeken René en Gerda vooral in het onder de knie krijgen van de kiwiteelt onder glas. "Voor deze teelten kun je geen kas nieuw bouwen, maar op deze manier kunnen we dit nog heel wat jaren doen."
Voor meer informatie:
Kers en Kiwi
kersenkiwi@gmail.com
www.kersenkiwi.nl