Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Spaanse kruiden winnen ook in de zomer terrein in Europa"

In de Vega Baja, het vruchtbare gebied rond de rivier de Segura tussen Murcia en Alicante, groeien aromatische kruiden onder ideale omstandigheden. Terwijl kruiden als peterselie, koriander, munt en dille in veel Europese keukens dagelijks worden gebruikt, blijft het gebruik in Spanje beperkt tot vooral peterselie.

"Slechts 5% van onze oogst blijft in Spanje; de rest exporteren we vooral naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland", vertelt José María Artero, directeur van Solherbs. "We leveren ook aan Frankrijk, Portugal, Polen, Oekraïne en Noorwegen."

© Lydia González | AGF.nl

Solherbs begon acht jaar geleden met de teelt van munt. In 2024 bracht het bedrijf ongeveer 33.000 pallets aromatische kruiden op de markt. "We telen nu onder andere peterselie, koriander en dille, maar ook spinazie, snijbiet, palmkool en minder gangbare soorten zoals fenugreek, postelein, kaasjeskruid, tijm, rozemarijn en brandnetel", voegt Artero toe.

In de winter telen ze in de Vega Baja en het Campo de Cartagena, in de zomer verplaatsen ze de teelt naar hoger gelegen gebieden zoals Albacete, waar de kwaliteit behouden blijft. "Daardoor winnen Spaanse kruiden ook in de zomer terrein op de Europese markt", benadrukt Artero.

In Duitsland neemt de teelt van zomergewassen af, mede door stijgende kosten. "Als de kosten in Spanje al stijgen, dan is dat in Duitsland nog sterker het geval. Dat verklaart waarschijnlijk de afname van de kruidenteelt daar", denkt Artero.

De snelle groei van de export is volgens hem te danken aan directe leveringen aan bedrijven die kruiden verpakken voor supermarkten. "Wat ons onderscheidt, is dat we dagelijks verse, hoogwaardige kruiden leveren aan Europese landen. Klanten weten dat ze betalen voor een vers gesneden product. Onze kruiden worden zowel in kassen als in de open lucht geteeld en bereiken hun bestemming binnen twee à drie dagen", besluit Artero.

Voor meer informatie:
Francisco García
Solherbs S.L.U.
Tel: +34 634 06 83 12
pedidos@solherbs.es
www.solherbs.es