Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF en noten voeren lijst van voedselveiligheidswaarschuwingen in EU aan

In 2024 is het aantal voedselveiligheidswaarschuwingen binnen de EU flink toegenomen. Verse groenten, fruit en notenproducten behoorden volgens de Europese Commissie tot de meest gemelde categorieën. Het Waarschuwings- en Samenwerkingsnetwerk (ACN), dat onder andere het RASFF-systeem (Rapid Alert System for Food and Feed) en de netwerken voor administratieve bijstand en samenwerking (AAC) omvat, registreerde in totaal 9.460 meldingen. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van 2023. Alleen al het aantal RASFF-waarschuwingen nam met 12% toe tot 5.250.

Groenten en fruit vormden met 16% het grootste aandeel van de meldingen. De belangrijkste risico's waren residuen van gewasbeschermingsmiddelen, mycotoxinen, pathogene micro-organismen, metalen en milieuverontreinigende stoffen. Chloorpyrifos, acetamiprid en dimethoaat waren de meest aangetroffen residuen. Ongeveer een derde van de RASFF-waarschuwingen had betrekking op grensweigeringen, voornamelijk door te hoge gehaltes aan gewasbeschermingsmiddelen in geïmporteerde groenten en fruit.

Maar liefst 84% van alle meldingen betrof producten van buiten de EU. Turkije was het land van herkomst met de meeste meldingen, gevolgd door Egypte, India en China.

Noten en notenproducten blijven risicovol
Meldingen over noten en notenproducten maakten ongeveer 7% van het totaal uit. Vooral aardnoten werden vaak gemeld, vooral vanwege aflatoxineverontreiniging. Ook pistachenoten kwamen regelmatig voor vanwege mycotoxinen. Sesamzaad was verantwoordelijk voor 20% van de noten-gerelateerde waarschuwingen, meestal door Salmonella-besmetting en het ontbreken van gezondheidsattesten. De meeste van deze producten kwamen uit niet-EU-landen, met name Turkije, Egypte en de Verenigde Staten.

Sandra Gallina, directeur-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid (DG Sante), benadrukte dat de stijging in meldingen een teken is van de voortdurende waakzaamheid van EU-voedselcontroleautoriteiten, ondanks de aanhoudende uitdagingen. De cijfers onderstrepen het belang van robuuste monitoring- en testsystemen, vooral bij risicovolle importproducten zoals verse groenten, fruit en noten.

Bron: Food Safety News