Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
macadamia +9%

Wereldwijde oogstramingen noten bekendgemaakt

Van 8 tot 10 mei 2025 vond op Mallorca, Spanje, het jaarlijkse congres van de International Nut and Dried Fruit Council (INC) plaats, waar meer dan 1.520 professionals uit 73 landen bijeenkwamen. Het evenement bood een platform voor vertegenwoordigers uit de sector om markttrends, productieprognoses en de uitdagingen in de noten- en gedroogd fruitsector te bespreken.

Wereldwijde productieprognoses voor 2025/26
Volgens voorlopige gegevens die tijdens het congres werden gepresenteerd, zal de wereldwijde oogst van noten voor het seizoen 2025/26 naar verwachting stabiel blijven op ongeveer 6 miljoen ton (op basis van pitten, met uitzondering van pistachenoten, die in de dop worden gemeten). Er wordt een stijging van 9% in de macadamia-oogst verwacht, evenals een 6% stijging voor walnoten en een 2% groei in de amandelproductie. De wereldwijde oogst van pinda's zal naar verwachting met 2% stijgen, tot ongeveer 51,5 miljoen ton (in de dop), terwijl de productie van gedroogd fruit licht zal dalen met 2%, tot een totaal van ongeveer 3,2 miljoen ton.

Duurzaamheidsinitiatieven
Een belangrijk onderwerp van het congres was de introductie van de INC Sustainability Certification, een certificeringsprogramma voor bedrijven die lid zijn van de INC en aantonen dat ze voldoen aan duurzaamheidspraktijken. Dit initiatief heeft als doel de transparantie in de keten te vergroten en tegemoet te komen aan de veranderende verwachtingen van zowel consumenten als retailers met betrekking tot duurzame producten.

Daarnaast hield Toni Nadal, voormalig coach van tennisser Rafa Nadal, een keynote speech over veerkracht en aanpassingsvermogen, twee essentiële thema's voor succes in de sector. Het Nutrition Research Seminar presenteerde wetenschappelijke bevindingen over de gezondheidsvoordelen van noten en gedroogd fruit.

Prijzen en verandering in leiderschap
Tijdens het congres werden verschillende prijzen uitgereikt ter erkenning van de bijdragen van bedrijven en individuen aan de sector. Mercadona, een Spaanse retailer, ontving de Corporate Golden Nut Award voor zijn rol in het bevorderen van de consumptie van noten en gedroogd fruit. Het restaurant Disfrutar werd geëerd met de prijs voor uitmuntendheid in gastronomie, en dr. David Baer van het USDA kreeg de prijs voor uitmuntendheid in onderzoek voor zijn werk in de voedingswetenschap.

Het congres markeerde ook een verandering in het leiderschap van de INC. Michael Waring van MWT Foods, Australië, trad af als voorzitter, en Ashok Krishen van Vani, Singapore, nam de rol van voorzitter over.

Aan het einde van het evenement bevestigden de deelnemers hun vastberadenheid om de uitdagingen van de sector aan te pakken en de mogelijkheden voor duurzame groei in de markt voor noten en gedroogd fruit verder te verkennen.

Voor meer informatie:
International Nut & Dried Fruit Council
Tel: +34 977 33 14 16
inc@nutfruit.org
www.inc.nutfruit.org