Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aart van Wijk, Sikkert Berry’s:

"Met kas- en buitenteelt hebben we nu bramen van half mei tot eind november"

Tholen - Begin deze maand startte Aart van Wijk van zachtfruitbedrijf Sikkert Berry's met de oogst van de eerste bramen uit zijn kas van 1 hectare. "We liepen er jaarlijks tegenaan dat we vanuit de buitenteelt eigenlijk een te kort bramenseizoen hadden. Nu kunnen we van half mei tot eind november bramen leveren."

© Sikkert Berry's

Vorig jaar had 'De Sikkert' nog Kwanza-frambozen in zijn kas staan, maar dat is hem niet goed bevallen. "In 2010 had ik daar al een keer mijn kop aan gestoten, maar omdat frambozen vaak duur zijn in het voorjaar had ik me er weer toe laten verleiden en ben ik zo stom geweest om ze nog een keer te planten. Maar dat is nu de laatste keer geweest, want de plukprestaties waren gewoon beroerd. In 2010 was ik al na een jaar met dit ras gestopt en nu weer. Ik sluit niet uit dat we ooit nog frambozen gaan telen, maar geen Kwanza. Wie nu nog Kwanza teelt, heeft echt een kapotte rekenmachine."

© Sikkert Berry's

Hoewel er nog wel importbramen op de markt zijn, is er al wel vraag naar de Hollandse bramen. "Er zijn gelukkig altijd klanten die kiezen voor vers product van lokale teelt. Er zijn ook altijd klanten die voor de goedkoopste kiezen, maar die zitten dan ook nog wel eens zonder product. Het is ook niet meer van deze tijd als je denkt dat je een Hollandse teler op elke middag kunt bellen of er nog wat product te koop is. De kostprijs is dermate hoog geworden dat je niet meer kan telen voor de vrije markt. Ons voordeel is dat we met onze nieuwe sorteer- en verpakkingslocatie die we drie jaar terug hebben geopend elke verpakkingsvraag kunnen invullen. Dat is met de importbramen nog niet zo makkelijk, die zitten vaak in standaard fust en wij kunnen klantgewenst fust leveren", aldus Aart.

© Sikkert Berry's

"De teelt staat er goed bij. Over anderhalve maand zit de oogst uit de kas erop en dan is het de bedoeling dat we rond 1 juli gaan wisselen en overschakelen op de buitenteelt. Voor de bramen hebben wij dan zelf drie weken met wat minder volume, maar dat komt voor ons goed uit, omdat we dan met de oogst van de Rovada-bessen starten. En als het buitenseizoen weer klaar is, kunnen wij weer verder met de tweede bramenteelt uit de kas. Mijn teeltplanning is er dan ook zo op gericht dat ik het personeel lang aan het werk kan houden."

© Sikkert Berry's

De teler uit Opijnen biedt momenteel nog Chileense rode bessen aan, die hij zelf importeert. "De kwaliteit is goed en ook de afzet van de rode bessen is dit jaar goed verlopen. Met name tot Kerst liep het als een speer, daarna is het rustig doorgelopen, maar niet zo hard meer als normaal, de prijs was ook best flink, dus begrijp ik dat er enkele klanten afhaken", vertelt Aart, die medio juni weer start met de eerste oogst van de buitenteelt. "Rode bessen telen in de kas is voor ons niet interessant, omdat dit maar twee weken oogst en werk oplevert voor het personeel. We passen ons plantplan aan om zo lang mogelijk werk te hebben voor mensen en zo dus heel interessant te blijven om te komen werken bij ons. Hierdoor hebben we ook altijd ruim voldoende mensen."

© Sikkert Berry's
Chileense rode bessen

"Wellicht dat we in de toekomst nog eens iets anders proberen, zoals een vroege teelt buiten met frambozen of glasaardbeien. We weten het nog niet, we zien vanzelf wat er op ons pad komt, ons doel is nog lang niet bereikt, want een ondernemer bereikt zijn doel nooit", aldus Aart. Hij ziet het nieuwe rode bessenseizoen vol goede moed tegemoet. "Het is wel een beetje droog, maar daar kun je op sturen. De rode bessenoogst ziet er erg goed uit. Die was vorig jaar ook niet slecht, alleen hadden we door het natte voorjaar toen een wat korter uitstalleven bij de klanten in het schap. Dat zal komend seizoen helemaal top zijn."

© Sikkert Berry'sDe kracht van zachtfruitbedrijf Sikkert Berry's is volgens Aart - die aangesloten is bij Veiling Zaltbommel - dat het nagenoeg alle activiteiten in eigen huis uitvoert. Het pand heeft een oppervlakte van 1.200 m² over twee verdiepingen met huisvesting voor het personeel en het pand heeft een ULO-bewaring waar 150 ton rode bessen bewaard kunnen worden. "We kweken de planten nog net niet zelf op, maar oogsten, koelen en verpakken in welke vorm of taal dan ook, doen we zelf. Dankzij de nieuwe loods weten steeds meer klanten ons te vinden."

"Afgelopen jaar kwamen we al ruimte tekort in de schuur, dus is er nog een fustzolder ingebouwd. Eerst wilden we dit najaar al drie spanten aan de schuur erbij zetten en de ULO-koeling uitbreiden, maar voorlopig stellen we dit nog even uit. We koelen nog steeds op de veiling, zolang het daar nog kan. Voor ons is het de vraag hoelang we nog door moeten gaan met het koelen van bessen. Wij zijn altijd gewend geweest tot einde april Hollandse bessen te bewaren, maar met het huidige middelenpakket is dat de vraag of dat dit nog wel verstandig is"

Voor meer informatie:
Sikkert Berry's
Zandstraat 119
4184 EM Opijnen
Mob: +31 (0)6 41271690
desikkert@live.nl
www.desikkert.nl