Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwartiermakers versterken regionale bio-netwerken

Biologische ondernemers kunnen hun zichtbaarheid en afzet vergroten door samen te werken binnen een bioregio. De kwartiermakers helpen biologische ondernemers bij het vinden van samenwerkingen en kansen in hun regio. Deze regionale samenwerking brengt biologische en lokale initiatieven samen en sluit aan bij de groeiende vraag van consumenten naar duurzaam geproduceerd voedsel.

© Bioregio

Van bodem tot bord
De samenwerking in bioregio's is bedoeld voor verschillende ketenpartijen, waaronder agrariërs, verwerkers, markten, onderwijsinstellingen, zorgbedrijven, overheden, groothandels, supermarkten, maatschappelijke organisaties en horeca. Door de krachten te bundelen wordt de afstand tussen producent en consument kleiner en ontstaan nieuwe afzetmogelijkheden.

Waarom samenwerken in een bioregio?
Ondernemers profiteren van regionale samenwerking door een vergroot afzetgebied, meer zichtbaarheid en ondersteuning bij duurzaamheidsdoelen. Samenwerking zorgt voor een sterk en overtuigend verhaal: biologisch én lokaal". Dit sluit aan bij de wens van veel consumenten om hun voedsel dichtbij en verantwoord in te kopen.

De kwartiermakers
De kwartiermakers zijn het aanspreekpunt voor samenwerking in de bioregio's. Zij laten ondernemers zien waar de kansen liggen en ondersteunen bij het opzetten van samenwerkingen met ketenpartners in de eigen regio.

Bioregio Gelderland
In Gelderland liggen kansen bij initiatieven zoals Biostad Zutphen, Streekwaar in Wageningen, Groen Arnhem, De Streek op Tafel in Nijmegen, Platform Achterhoek Food of de biologische markt in Apeldoorn. Ook zetten de kwartiermakers zich in voor meer mogelijkheden voor samenwerking met zorginstellingen, cateraars, regionale markten en voedselcoöperaties. Daarnaast tonen ook gemeenten steeds meer interesse in de lokale afzet van biologische producten en duurzame inkoop. In Gelderland groeit het netwerk van (deels) biologische ketens met partijen als Natuur & Milieu Gelderland, Oregional en het Agroforestry Netwerk.

Nikki van Kuijk (Greendish) en Paulien Hoftijzer (Bionext) ondersteunen u met advies, netwerk en zichtbaarheid. Nikki: "Wilt u bijdragen aan een sterke biologische keten in Gelderland? Sluit aan en werk met ons mee aan een gezonde en duurzame regio."

Bioregio Noord-Brabant
In Noord-Brabant zetten cateraars zoals Appèl, Vitam en Hutten zich in voor biologische producten in bedrijfsrestaurants. Ketenpartijen als HAK, Udea, De Smaakspecialist en De Halm bieden kansen voor samenwerking. VisitBrabant werkt aan de promotie van biologisch met partners zoals de Brabantse Food Alliantie, ZLTO, biologische boeren en horecaopleidingen. Kwartiermakers: Marjon Krol, Bavo van den Idsert, Michaël Wilde en Paulien Hoftijzer (Bionext).

Bioregio Utrecht en Noord-Holland
In Utrecht en Noord-Holland zijn initiatieven zoals Bio Dichtbij en het convenant 'Samen eten we Utrecht mooier' actief. Hier groeit de samenwerking tussen boeren, verwerkers en afnemers. Kwartiermakers: Bart Kraaijvanger, Marian Blom (Bionext) en Guusje van Tienhoven (Greendish).

Bioregio Overijssel
In Overijssel ondersteunen gesprekken met tientallen organisaties de ontwikkeling van een regionaal, duurzaam voedselsysteem. Er zijn 200 biologische boeren en een bio-areaal van 4%. De provincie zet in op samenwerking tussen zorg, landbouw en overheid. Kwartiermakers: Erik Koldewey en Ellen de Lange.

Bioregio Zuid-Holland
In Zuid-Holland worden bestaande korte keten-initiatieven verbonden om het biologische verhaal te versterken. Er liggen ook kansen in de bedrijfscatering. Organisaties tonen interesse in overstap naar lokaal biologisch. Dat betekent nieuwe afzetmogelijkheden voor boeren, verwerkers en winkeliers. Kwartiermaker: Michaël Wilde.

Bijdrage aan landelijke doelen
Samenwerking in bioregio's draagt bij aan het actieplan van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Dit plan heeft als doel om het biologische landbouwareaal in Nederland te laten groeien naar 15% in 2030. Daarnaast richt het zich op betere verdienmodellen voor biologische boeren, een grotere afzet van biologische producten en het realiseren van positieve effecten op biodiversiteit, bodem, water en dierenwelzijn.

Lees alle informatie over de bioregio's op de website van RVO.

Publicatiedatum: