Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 19:

'Dankzij mooier weer veel belangstelling voor asperges'

Naast het brede aanbod van binnenlandse witte asperges kwamen er ook partijen uit onder meer Nederland, Polen en Griekenland op de markt. Opvallend was dat Nederland actief meedeed in de handel van paarse asperges. De beschikbaarheid nam over de hele linie toe, met name het aandeel binnenlandse producten groeide duidelijk.

Volgens de BLE hadden de lage temperaturen een negatief effect op de opslagmogelijkheden van asperges. Door de combinatie van grotere aanvoer en beperkte houdbaarheid was het begin van de week dan ook gekenmerkt door prijsdalingen – die nauwelijks te vermijden waren.

In München bleven topkwaliteiten schaars. Deze vonden dan ook snel hun weg naar kopers, en dat tegen prijzen van het eerdere niveau. Alle andere kwaliteiten waren daarentegen ruimschoots beschikbaar en konden meestal alleen verkocht worden met prijsconcessies.

© BLE

Vanaf donderdag veranderde de marktdynamiek merkbaar. Dankzij het betere weer werden klanten kooplustiger, wat de vraag naar asperges positief beïnvloedde. De naderende Moederdag op zondag gaf de afzet een extra duw in de rug. In sommige regio's leidde dat zelfs tot oplopende prijzen. Een vergelijkbaar beeld was zichtbaar in het segment van de groene asperges. Het aanbod bestond grotendeels uit binnenlandse producten, aangevuld met aanvoer uit Polen, Spanje en Italië. Ook hier was sprake van een ruimer aanbod dan voorheen. De prijsontwikkeling volgde hetzelfde patroon als bij witte asperges: aan het begin van de week stonden de prijzen onder druk, maar naarmate de week vorderde en de vraag aantrok, trokken ook de prijzen weer aan.

Klik hier voor het volledige markt- en prijsrapport.

Appelen
Het Duitse aanbod bleef de basis van het assortiment vormen, met Elstar, Jonagold en Braeburn als de belangrijkste beschikbare variëteiten. Italië gaf de voorkeur aan Pink Lady, Granny Smith en Golden Delicious. Het assortiment van overzee groeide: De Chileense Royal Gala en Elstar wonnen merkbaar aan belang, en de Nieuw-Zeelandse Smitten en Royal Gala breidden ook uit.

Peren
Zuid-Afrikaanse zendingen domineerden duidelijk de markt: Packham's Triumph en Abate Fetel stonden aan de top van het assortiment. Cheeky en Rosemarie bleven ook een belangrijke rol spelen, maar verloren op sommige plaatsen aan relevantie. De aanwezigheid van Forelle daarentegen nam zienderogen toe; de vrucht was nu op bijna alle markten verkrijgbaar.

Druiven
De beschikbaarheid van Chileense aanbiedingen nam enorm toe, waardoor de Zuid-Afrikaanse import van de eerste plaats verdrongen werd. Vooral Crimson Seedless won merkbaar aan belang, maar ook het belang van Thompson Seedless nam merkbaar toe. De Zuid-Afrikaanse partijen verloren daarentegen iets aan belang.

Aardbeien
In Duitsland geteeld fruit domineerde duidelijk en won verder aan intensiteit. Het Nederlandse aanbod volgde in belang en verhoogde ook zijn aanwezigheid. Zendingen uit Italië, Griekenland, België, Spanje en Polen waren op zijn best complementair. De beschikbaarheid nam blijkbaar toe en overtrof duidelijk de vraag.

Citroenen
De Spaanse Verna domineerde blijkbaar. Er waren ook zeer weinig geïsoleerde leveringen uit Zuid-Afrika, Italië, Griekenland en Portugal. De beschikbaarheid was eerder krap, zodat de handelaren hun eerdere relatief hoge vraag konden bevestigen.

Bananen
De beschikbaarheid was beperkt, waarbij andere soorten goederen voor de klanten op de voorgrond traden. Handelaren reageerden echter door hun aanbod te verminderen. Vraag en aanbod waren dus meestal in evenwicht. De prijzen veranderden hierdoor zelden.

Bloemkool
Binnenlandse en Belgische aanbiedingen speelden de hoofdrol, gevolgd door Franse en Spaanse items. Italiaanse en Nederlandse partijen waren ook af en toe beschikbaar. De beschikbaarheid nam duidelijk toe. Klanten richtten zich op 6-packs.

Salades
Nadat het seizoen voor binnenlandse en Nederlandse ijsbergsla in week 18 met zeer kleine hoeveelheden begon, nam de beschikbaarheid in week 19 aanzienlijk toe. Leveringen kregen een enorme invloed en waren op bijna alle locaties beschikbaar. Kleurrijke slasoorten kwamen voornamelijk uit Duitsland. Belgische leveringen vulden de handel op bepaalde punten aan.

Komkommers
Het assortiment komkommers bestond uitsluitend uit binnenlandse, Nederlandse en Belgische leveringen. De beschikbaarheid was toegenomen en overtrof de vraag. Kortingen waren het gevolg. Op sommige plaatsen vonden de kortingen één keer op maandag plaats, maar op sommige markten daalden de prijzen ook geleidelijk.

Tomaten
Belgische aanvoer domineerde voor Nederlandse aanvoer. De beschikbaarheid nam blijkbaar toe, waarbij vooral Nederlandse partijen duidelijk aan invloed wonnen. De belangstelling kon niet altijd gelijke tred houden, waardoor de waarderingen vaak een neerwaartse trend lieten zien.

Paprika
Nederlandse leveringen domineerden duidelijk de markt en hun aanwezigheid nam toe. Spaanse aanbiedingen verloren marktaandeel, terwijl Belgische aanbiedingen de actie aanvulden. Binnenlandse partijen waren relatief duur en daardoor soms moeilijk te plaatsen. Hoewel de beschikbaarheid was toegenomen, vertoonden de meeste noteringen een opwaartse trend.

Bron: BLE

Publicatiedatum: