Hard werken met een kromme rug? Dat is binnenkort verleden tijd, verwacht René Verdonk, mede-eigenaar van Verdonk Broccoli in het Westfriese Wervershoof. "In de toekomst werken we met procesoperators die best in de buitenlucht willen werken, als het maar niet te zwaar is." Om daar te komen zoekt hij de samenwerking met het onderwijsveld.
Met een mes in de hand broccoli oogsten: dat is hoe het nu nog gaat bij Verdonk Broccoli. René: "In de zomer doen we dat gemiddeld met zo'n 45 medewerkers." Maar tegelijkertijd werkt Verdonk Broccoli ook aan modernisering van de bedrijfsvoering én daarmee van de sector. René: "Zo zijn we in de toekomst van plan om te gaan werken met een automatische oogstmachine. Dat is een technische innovatie, maar vraagt uiteraard ook om anders geschoolde medewerkers. Dan hebben we procesoperators nodig. En mensen die daarvoor zijn opgeleid."
Ander voorbeeld: bij Verdonk Broccoli wordt de groente ook ingepakt, gestickerd en verzendklaar gemaakt voor verkoop in de supermarkt. "Dat is allemaal handwerk", legt René uit. "En dat kan dus efficiënter." Om dat te veranderen is het bedrijf nu een robotarm aan het ontwikkelen die broccoli uit een grote berg pakt en met de kop naar voren op een lopende band kan leggen. René: "Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Want hoe ziet die arm verschil tussen de ene struik en de andere? En ook dat vraagt straks om medewerkers die met deze technologie om kunnen gaan."
Greenchain NH
Bij het ontwikkelen van de robotarm werkt Verdonk Broccoli samen met Jeroen Wildenbeest, associate lector Smart Farming bij het lectoraat Robotica van Hogeschool Inholland Alkmaar. René: "We kwamen met Jeroen in contact via het netwerk Vollegrondsgroente.net, één van de partners in de High Impact pps Greenchain NH." Binnen Greenchain NH worden krachten in Noord-Holland samen gebundeld om innovatie in de agrifoodsector te versnellen en het onderwijs en opleidingsaanbod op deze innovaties aan te laten sluiten. Bedrijven, onderwijs, kennisinstellingen en samenwerkingsorganisaties werken met elkaar samen aan een duurzame en toekomstbestendige sector waar leren en innoveren hand in hand gaan.
Met hetzelfde lectoraat van Wildenbeest doet Verdonk Broccoli ook een beetje aan marktonderzoek. René: "We willen bijvoorbeeld weten of het voor een consument uitmaakt als we het blad aan de broccoli laten zitten. Daar zijn zes studenten momenteel onderzoek naar aan het doen." En dan denken studenten ook nog na over de stickerautomaat die Verdonk Broccoli nu gebruikt, voordat de groente naar de supermarkt gaat. Is het logisch zoals die nu is ingebouwd in de productielijn, of kan dat misschien ook anders?
Ander perspectief
René is blij met 'het andere perspectief' dat het onderwijs vaak binnenbrengt. "Wij zijn gewend om iets op onze manier aan te pakken. Maar studenten kijken net even anders. Via hen halen we als het ware een nieuwe kijk op onze organisatie in huis." En natuurlijk vraagt dat ook wat van René zelf. "Zo moet ik de tijd nemen om tot scherpe opdrachten te komen en om vragen van studenten te beantwoorden. Als ik iets uitleg moet ik ook altijd het 'waarom' goed duidelijk maken. Alleen dan heeft zo'n samenwerking echt zin."
Verdonk Broccoli verwacht in de toekomst alleen maar vaker met het onderwijs op te gaan trekken. "Nu we van handmatig werken gaan overstappen op technologie en robotica moeten we goed nadenken wie we daarbij moeten gaan betrekken. Mijn ervaring is dat technische opleidingen nu vaak nog gefocust zijn op grote fabrieken, maar in de agrifoodsector is ook veel werk te doen. Sterker nog: bij ons hebben studenten altijd met de natuur te maken en met vormen die niet allemaal hetzelfde zijn. Dat geeft allerlei nieuwe uitdagingen waar studenten van technische opleidingen hun tanden op kunnen stukbijten. Als sector moeten we dat wat mij betreft veel meer voor het voetlicht gaan brengen; dat het bij ons mogelijk is om heel veel uit te proberen."
Voordeel van onderwijs
René kan het andere bedrijven dan ook van harte aanbevelen om net als Verdonk Broccoli op zoek te gaan naar innovaties met behulp van het onderwijs. "De vraag is eigenlijk: waar wil je met jouw bedrijf staan over tien jaar? Wij hebben geconstateerd dat we iets moeten doen aan hoe arbeid in onze sector nu plaatsvindt. Hoe kunnen we daar komen? Wat is daarvoor nodig? En waar moeten we dan beginnen? Als je zo naar je bedrijf kijkt, dan kan het heel zinvol zijn om het onderwijs bij die zoektocht te betrekken. Wij verwachten daar in elk geval veel voordeel van te hebben."
De kracht van samenwerking binnen Greenchain NH
Verdonk Broccoli is aangesloten bij het netwerk van Vollegrondsgroente.net, een van de partners binnen Greenchain NH. Via dit ondernemersnetwerk kwam Verdonk Broccoli weer in contact met het lectoraat van Inholland, óók een van de partners binnen Greenchain NH. Deze kruisbestuiving laat de kracht van samenwerking en het grote overkoepelende netwerk zien.
Voor meer informatie:
Verdonk Broccoli
Liederik 3
1693 HH Wervershoof
www.verdonkbroccoli.nl