De kiwiteelt in Spanje groeit gestaag, vooral in het noorden van het land. In 2023 werd er in Spanje zo'n 26.900 ton kiwi's geoogst, een lichte daling van 2,5% vergeleken met het jaar ervoor. Die hoeveelheid ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. "Ongeveer 65% van de teelt vindt plaats in Galicië, gevolgd door het Baskenland, Navarra, Asturië en Cantabrië", zegt Juan Prados Edwards, directeur van Generandi.
© Lianem | Dreamstime
"Toch is de opbrengst nog niet voldoende groot om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Spaanse telers investeren daarom in rassen die beter passen bij het lokale klimaat. Ze kiezen ook vaker voor duurzamere teeltmethoden die de kwaliteit verbeteren en de houdbaarheid verlengen."
"Spanje is ondanks eigen teelt nog altijd een van de grootste importeurs van kiwi's in Europa. De meeste import komt uit Italië, Griekenland en Portugal, en buiten het seizoen ook uit landen als Nieuw-Zeeland en Chili. Dankzij dat wereldwijde aanbod zijn kiwi's het hele jaar door verkrijgbaar. De gemiddelde Spanjaard eet zo'n 2,7 kilo kiwi's per jaar, waarmee Spanje tot de Europese top behoort. Volgens een onderzoek van de Spaanse vereniging van distributeurs Aecoc eet bijna de helft van de Spaanse bevolking kiwi's, en van hen doet 22% dat dagelijks. De groene kiwi is favoriet bij 87% van de consumenten", aldus Juan.
© Tihis | Dreamstime
"Tegelijkertijd groeit de belangstelling voor lokaal geteeld fruit en duurzame teelt. Dat biedt kansen voor Spaanse telers, zeker als ze inzetten op kwaliteitslabels en betere afzetkanalen. Ook het promoten van kiwi's onder jongeren en het ontwikkelen van nieuwe rassen bieden groeimogelijkheden."
Opkomst gele kiwi's
Een opvallende ontwikkeling is de opkomst van gele kiwi's. Die hebben minder koude nodig en zijn dus geschikter voor het steeds warmere klimaat. "Door de zachte winters verliezen traditionele rassen zoals Hayward terrein. In sommige delen van Galicië worden kiwiboomgaarden zelfs vervangen door wijngaarden."
"In Portugal speelt hetzelfde. Daar wordt jaarlijks zo'n 28.000 ton kiwi geteeld op 2.800 hectare. Ook daar schakelen telers over op gele rassen en kiwibessen om beter aan te sluiten bij het veranderende klimaat en de vraag van de markt."© Boonchuay Iamsumang | Dreamstime
"In Spanje maken gele kiwi's nu ongeveer 10% van de teelt uit, maar dat aandeel groeit snel, vooral in regio's als Valencia en Andalusië. Niet alleen gele, maar ook rode kiwi's hebben minder koude en worden gezien als het gewas van de toekomst in Zuid-Europa. Rassen als Sunxy Gold, Rossy Red (Kibi) en Kicoca winnen aan terrein."
© Mcherevan | Dreamstime
Geleid door deze trend is Generandi uitgegroeid tot marktleider in de aanplant van gele kiwi's. Het bedrijf beheert ruim 2.000 hectare grond, beschikt over een team van meer dan 100 professionals, en heeft kantoren verspreid over Spanje en Portugal. "Onze kracht ligt in het beheersen van de volledige keten: van grondverwerving en teelt tot aan de afzet."
Volgens Prados zit de kiwisector in Zuid-Europa midden in een grote transformatie. "Veranderend consumentengedrag, klimaatverandering en internationale concurrentie zetten het landschap op z'n kop. Maar juist daarom is er veel ruimte voor groei. Succes zal afhangen van hoe goed telers zich aanpassen, innoveren en het verhaal van lokaal en duurzaam fruit weten over te brengen."
Voor meer informatie:
Generandi
Tel: +34 917 793 120 (Spanje)
admin@generandi.com
https://generandi.com