De eerste Litouwse aardbeien van het jaar worden geoogst in kassen, waarmee het aardbeienseizoen van 2025 van start gaat. Het koelere lenteweer heeft invloed op de opbrengst, waardoor de prijzen hoog blijven. In Anykščiai begon het teeltbedrijf Anykščių Daržovės begin mei met het plukken van aardbeien, ongeveer een week eerder dan vorig jaar. De verwarmde kassen leveren dagelijks ongeveer een ton zachtfruit.
De manager van het teeltbedrijf, Paulius Andriejavas: "Elke plant heeft zijn eigen irrigatiesysteem. 's Nachts verlagen we de temperatuur om de productie en rijping van suiker te stimuleren. Overdag verhogen we de temperatuur tot 16 graden Celsius en 's nachts verlagen we de temperatuur tot 8 graden Celsius. We telen jaarrond en oogsten twee keer per seizoen."
In het noorden van Litouwen rijpen de aardbeien eerder. Telers in het Joniškis-district vertrouwen uitsluitend op kassen vanwege het onvoorspelbare lenteweer. "We hadden overwogen om wat aardbeien naar buiten te verplaatsen, maar het afgelopen voorjaar was te koud," zegt Dovydas Degimas, eigenaar van het teeltbedrijf Sodo Uogos. "Dit jaar was de vorst net zo streng. Het is te riskant, dus we houden het bij kassen."
Op dit moment hebben de lokaal geteelde aardbeien de markten in Noord-Litouwen nog niet bereikt, en telers verkopen rechtstreeks van hun teeltbedrijven. De prijzen blijven hoog, tot €12 per kilo. Sonata Degimienė, mede-eigenaar van Sodo Uogos: "We zijn begonnen met €12 per kilo, hetzelfde als vorig jaar. Sommige anderen vragen meer, maar wij hebben onze prijs niet verhoogd. De prijs zal dalen, maar dat hangt af van de markt."
Concurreren met geïmporteerd zachtfruit is een uitdaging vanwege de hogere energie- en arbeidskosten. "Het kost meer om hier aardbeien te telen," zei Andriejavas. Ondanks de vroege oogst is er nog steeds een tekort aan arbeidskrachten, terwijl de teeltbedrijven werknemers fulltime in dienst hebben. Virginija Šerepėkienė, een werkneemster in de kas, merkte op: "Dit is niet zomaar een seizoensbaan."
Het seizoen voor aardbeien in de vollegrond zal naar verwachting in juni beginnen, later dan normaal vanwege het koele weer. De overgang van zachtfruit uit de kas naar zachtfruit uit de volle grond zal enkele maanden in beslag nemen.
Bron: LRT