Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaanse avocado-oogst +5%

De avocado-oogst in Kenia lijkt dit jaar groter te zijn dan die van het vorige seizoen, aldus Muchui Maingi, directeur van de Keniaanse avocado-exporteur Tomu. "In 2024 was er een daling van ongeveer 10% in de avocado-opbrengst door verminderde regenval, maar we verwachten dit jaar een stijging van 5%, met een oogst die meer dan 550.000 ton zal bedragen."

De export neemt toe dankzij de sterke vraag uit traditionele markten zoals Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en Spanje, maar ook uit opkomende markten zoals India en China. De kwaliteit van het fruit op de teeltbedrijven is goed, maar logistieke problemen door het conflict in de Rode Zee hebben de transittijd naar Europa verlengd tot meer dan 40 dagen. Dit heeft invloed op zowel de kwaliteit van het fruit bij aankomst als de cashflow van exporteurs.

In oktober 2024 werden er regelgevende maatregelen opgelegd door de Land- en Voedselautoriteit, waardoor de verzending van onrijp fruit werd stopgezet. Dit heeft bijgedragen aan een betere rijpheid en kwaliteit van het fruit. De export van de Fuerte- en Pinkerton-avocado's werd begin februari hervat, terwijl de export van de Hass in maart weer op gang kwam.

© Tomu Ltd.

Maingi stelt dat de vraag naar avocado's zowel op de internationale markt als op de Keniaanse binnenlandse markt sterk blijft. "De vooruitzichten voor de Keniaanse avocadosector in 2025 zijn veelbelovend, met een aanhoudende internationale vraag en een strategie van marktdiversificatie die de groei ondersteunt. We verwachten ongeveer 140.000 ton te exporteren, wat een groei van meer dan 5% betekent. Daarnaast is er een sterke lokale vraag van bijna 250.000 ton. De exportinkomsten uit avocado's hebben die van traditionele gewassen zoals koffie inmiddels overtroffen, waardoor avocado's zich hebben gepositioneerd als een van Kenia's belangrijkste deviezenverdieners."

Echter, een van de grootste uitdagingen voor Keniaanse exporteurs is het gebrek aan goede infrastructuur. Maingi: "Keniaanse avocado's kampen met verschillende kwaliteitsproblemen die hun concurrentievermogen wereldwijd beïnvloeden. Ongeveer 40% van het fruit gaat verloren door inadequate faciliteiten voor naverwerking en opslag. Dit omvat slechte infrastructuur, gebrek aan koelopslagfaciliteiten, en het illegale gebruik van pick-up trucks en auto's voor transport. Bovendien moet de illegale oogst van onrijp fruit streng door de overheid worden aangepakt."

Om de situatie te verbeteren, pleit Maingi voor brede investeringen in de waardeketen. "Investeringen moeten de hele keten bestrijken, van productie tot markttoegang. Dit houdt in dat telers getraind moeten worden in goede landbouwpraktijken (GAP), zoals snoeien, oogsten, ongediertebestrijding en irrigatie. Kleinschalige telers moeten worden uitgerust met instrumenten om de rijpheid van fruit vóór de oogst te beoordelen, wat de kwaliteitscontrole op het teeltbedrijf verbetert. Ook is het belangrijk om kleinschalige telers te ondersteunen bij het verkrijgen van certificeringen van organisaties zoals GlobalGAP en Rainforest Alliance, zodat ze gemakkelijker toegang krijgen tot hoogwaardige markten."

© Tomu Ltd.

Maingi legt uit dat kleinere telers in Kenia aanzienlijk zouden kunnen profiteren van investeringen, vooral als het gaat om het toevoegen van waarde aan de avocado's. "Investeren in samenwerking met lokale universiteiten voor onderzoek en ontwikkeling in opkomende avocado-hubs zoals Meru en West-Kenia, en in digitale oplossingen voor traceerbaarheid, rijpheidscontrole en adviesdiensten, zou Kenia's positie op de wereldmarkt kunnen versterken. De penetratie van smartphones in Kenia is meer dan 80%, en onder de 35-jarigen is dit zelfs 75%. Dit vergroot de transparantie en het vertrouwen."

Maingi benadrukt dat initiatieven voor waardetoevoeging, zoals diepgevroren avocado's en verwerkingsfaciliteiten voor avocado-olie, een prioriteit zouden moeten zijn voor de regering en lokale of internationale investeerders. "Deze investeringen zouden niet alleen verliezen na de oogst tegengaan, maar ook voorkomen dat klasse II product verloren gaan, vooral voor de export. Kleine lokale telers, die vaak hun afgekeurde fruit tegen erg lage prijzen moeten verkopen, zouden hierdoor weerbaarder worden."

Tot slot stelt Maingi voor dat de overheid een "Kenia Avocado Merk" zou moeten ontwikkelen op de internationale markten, gericht op topkwaliteit en duurzaamheid, in samenwerking met gevestigde leveranciers. "Keniaanse avocado's staan wereldwijd bekend om hun kwaliteit, omdat ze zon- en regengevoerd zijn aan de evenaar. Dit maakt ze bijzonder en geeft ze een unieke smaak, die ik omschrijf als 'Creamy Rich Palate,'" besluit Maingi.

Voor meer informatie:
Muchui Maingi
Tomu Ltd.
Tel: +254 799 873 225
muchui@tomultd.com
www.tomultd.com