Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kris Bossuyt, Bossuyt Asperges:

"Groene stijgen in prijs, maar witte asperges blijven licht dalen"

Tholen - Het Belgische aspergeseizoen is inmiddels een goede twee maanden onderweg en bij de pop-upwinkel, die Aspergehoeve Bossuyt dit jaar voor het eerst heeft geopend in Knokke-Heist, ziet men dat de verkoop vooralsnog goed doorloopt. "De aanloop is prima. Mensen weten de winkel goed te vinden. Wel zien we een andere verkoop dan op de hoeve. Zo hebben de bewerkte aspergeproducten, zoals soepen en dagschotels, de bovenhand in de winkelverkoop", vertelt Kris Bossuyt van teeltbedrijf uit Oostrozebeke.

Zaterdag 15 maart werd de winkel van Kris geopend aan de Lippenslaan 218 in de Vlaamse kustplaats. "Daar hebben we zeker geen spijt van", lacht hij. "Deze week was het wel wat minder doordat het koud is aan de kust, maar de temperaturen gaan weer omhoog en dan wordt het hier ook al snel drukker. Sowieso zie je richting Moederdag dat de restaurants altijd wel goed bestellen. Toch zien we dus een verschil in wat er verkocht wordt. Onverwerkte, geschilde asperges lopen ook nog prima, maar procentueel gezien verkopen de voorbereide gerechten hier harder dan bij de hoeveverkoop."

Over het seizoen is de teler dan ook nog wel degelijk tevreden. "In witte asperges zijn we met zeer hoge prijzen begonnen. Ik heb ze denk ik nog nooit zo lang zo duur gezien, maar daar wordt het nu toch wel wat minder. De volumes namen afgelopen week toe door het goede weer en de prijzen zijn gevoelig gedaald. Met de feestdagen die eraan komen, zal dit echter naar verwachting wel weer wat aantrekken. In de groene zien we juist dat deze lang laaggeprijsd waren, maar de volumes zijn daar sinds deze week wat teruggevallen, waardoor ze juist duurder zijn geworden." Hoe dat de komende weken zal evolueren, is altijd afwachten, zo stelt Kris. "De meimaand is altijd nog wel een goede aspergemaand, maar na Pinksteren, wat op 11 juni valt, zal het allemaal wel rapper minder worden. We gaan het zien."

Of er dan volgend jaar weer een pop-upwinkel zal verschijnen? "Normaal gesproken wel. Organisatorisch gezien was het allemaal een redelijke uitdaging. Dat moet je niet onderschatten, maar we zijn toch tevreden. We kijken dan ook naar mogelijkheden om eventueel een ander pand bij de zee te betrekken, wat nog een stukje groter is. Hierbij wel aangevende dat we het allemaal rond moeten krijgen. Uiteindelijk komt het allemaal op mijn bordje terecht en dat moet wel te bolwerken blijven. Ik zit inmiddels meer achter mijn bureau dan dat ik bezig ben, dus ik weet niet of ik dat wel moet willen. Misschien moeten we er qua organisatie dan ook bij uitbreiden. Ach, we zullen het over 5 tot 6 weken zien als we dit seizoen gaan evalueren, maar al met al kunnen we toch zeker spreken van een positief verhaal", besluit Kris.

Voor meer informatie:
Kris Bossuyt
Aspergehoeve Bossuyt
Lippenslaan 218, Knokke-Heist, België
Tel.: +32 472 80 11 40
info@verseasperges.be
www.verseasperges.be