Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Abacates do Brasil

Braziliaanse avocado's groeien in export en binnenlandse afzet

De wereldwijde avocadomarkt blijft groeien, en Brazilië wil daar een stevigere rol in spelen. Het land zet in op meer export, maar richt zich ook op de binnenlandse consumptie. "Brazilië is van oudsher een land van tropische avocado's, maar inmiddels breiden we flink uit met de Hass variëteit, vooral bedoeld voor de export", vertelt Cecilia Whately, avocadoteler bij Carlini Avocado en vicevoorzitter van telersvereniging Abacates do Brasil.

© Diana Sajami | AGF.nl

De vereniging, die zo'n 50 telers vertegenwoordigt, richt zich op drie pijlers: moderne teelttechnieken toepassen, de binnenlandse consumptie stimuleren en nieuwe exportmarkten aanboren. "We werken samen met de brancheorganisatie Abrafrutas en de overheid om de toelating tot nieuwe markten te versnellen", legt Cecilia uit.

In 2024 deed de Braziliaanse avocadosector het goed met 1.500 containers voor export. Voor 2025 wordt een daling verwacht naar zo'n 1.000 containers. De extreme hitte die de bloei aantastte, waardoor veel fruit verloren ging, is daar de oorzaak van. "Toch blijft de sfeer positief. Er zijn veel nieuwe aanplanten in ontwikkeling, en als het weer meezit, kan de oogstcapaciteit zich snel herstellen."

© Diana Sajami | AGF.nl

De focus ligt nu meer op de Braziliaanse consument. "We moeten leren om zelf meer avocado's te eten", zegt Cecilia. "Zo zijn we minder afhankelijk van buitenlandse vraag." Om dat te stimuleren, houdt de vereniging campagnes via sociale media en proeverijen op foodfestivals. Ze zet vooral in op de Hass avocado in hartige gerechten, zoals salades en sandwiches.

Ook kennisoverdracht krijgt aandacht. Met de 'Avocado Academie' worden telers getraind in zaken als planten, snoeien en oogsten op het juiste moment. "Zo bouwen we aan betere kwaliteit en een verantwoorde teelt", aldus Cecilia.

© Diana Sajami | AGF.nl

Door de lagere opbrengst zijn de prijzen op de lokale markt gestegen. "Een kilo tropische avocado kost nu gemiddeld ongeveer €1,55 (10 Braziliaanse real). Kleinere maten doen rond de €0,60 (4 real). Exportprijzen liggen rond de €1,85 per kilo, afhankelijk van het land van bestemming. Voor de Hass avocado wordt gemiddeld €3,85 (25 real) per kilo betaald."

Voor meer informatie:
Cecilia Whately
Carlini Avocado
Tel: +55 14 99135 7226 (Brazilië)
cecilia@carliniavocado.com
www.carliniavocado.com

Abacates do Brasil
coordenador@abacatesdobrasil.org.br
www.abacatesdobrasil.org.br