Op het teeltbedrijf Jan Harmsgat, gelegen in de uitlopers van de Langeberge in de Westkaap, viel de granaatappeloogst dit jaar ongeveer 15% lager uit dan vorig seizoen. "Dit was voornamelijk het gevolg van oudere boomgaarden waarvan de productie begint terug te lopen," legt bedrijfsleider Kowie Smit uit. "Desondanks was de kwaliteit van het fruit uitstekend, wat zich vertaalde in betere verpakkingsresultaten ten opzichte van voorgaande jaren."
Het bedrijf teelt momenteel uitsluitend de variëteit Wonderful, met boomgaarden die variëren in leeftijd van één tot achttien jaar oud. "We onderzoeken daarnaast nieuwe rassen om ons oogstseizoen te verlengen," aldus Smit.
Tot nu toe richtte Jan Harmsgat zich vooral op de verwerkingsmarkt, waarbij ze onder meer leverden aan Blue Skies voor distributie in de lokale markt en in Egypte. De granaatappelen vonden hun weg naar het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa. "Onze jongste boomgaarden zijn nog niet productief, maar we verwachten binnenkort te kunnen starten met de export van meer klasse 1 granaatappelen."
Om hierop voorbereid te zijn, is onlangs een testrun uitgevoerd met klasse 1 fruit in het nieuwe pakstation van het bedrijf. Deze is uitgerust met moderne sorteer- en verpakkingslijnen – voorzieningen die in de vorige loods ontbraken.
© Jan Harmsgat
Alleen late granaatappelen voor sapproductie
"Bij Jan Harmsgat beheren we de volledige keten zelf – van teelt en oogst tot verpakking, koeling en marketing – om te garanderen dat klanten uitsluitend fruit van de hoogste kwaliteit ontvangen," zegt Kowie Smit. Niets gaat verloren: fruit dat niet geschikt is als klasse I product vanwege zonnebrand, kleine scheurtjes of een afwijkend formaat, wordt verwerkt tot sap.
© Jan HarmsgatHet granaatappelsap van Jan Harmsgat heeft inmiddels een trouwe schare liefhebbers, dankzij de evenwichtige, pure smaak. Op het historische landgoed, dat dateert uit 1723, wordt het sap lokaal geperst, verpakt en opgeslagen, waarna het landelijk wordt gedistribueerd.
Voor het sap worden uitsluitend granaatappelen uit het late seizoen gebruikt, vanwege hun hogere suikergehalte. "We filteren het sap niet, zodat het natuurlijke bezinksel behouden blijft – iets wat gezondheidsbewuste consumenten juist waarderen," legt Smit uit.
Rechts een bijenkorf in de boomgaard
Divers assortiment sappen en sprankelende dranken
Wat begon met 100% puur granaatappelsap in drie verpakkingsformaten – een 2-liter verpakking, een 1-liter fles en een handige 250 ml fles – is inmiddels uitgegroeid tot een gevarieerd aanbod. Twee jaar geleden introduceerde Jan Harmsgat een sprankelende drank in blik, gemaakt van 50% granaatappelsap en 50% druivensap. Dit werd gevolgd door een lichtere sprankelende citroendrank (20% citroensap en 80% water), een limonadevariant (20% citroensap en 80% druivensap) en een krachtig 100% citroensap, dat vooral in de keuken zijn weg vindt.
"Elke dag trekken we nieuwe klanten aan," zegt Smit trots. "Een kwaliteitsproduct is de beste vorm van marketing – en daarmee bedoel ik kwaliteit in elke stap: van de teelt tot de service die we leveren."
© Jan Harmsgat
Hun producten zijn verkrijgbaar in verschillende winkels in Zuid-Afrika, waaronder in hun eigen teeltbedrijf en via online winkels.
"Naast granaatappelen," voegt Smit toe, "produceren we ook wijndruiven, pecannoten en pitloze watermeloenen. We produceren ook onze eigen exclusieve wijnlijn, met Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinotage en Pinot Noir. De wijn is exclusief en wordt voornamelijk rechtstreeks vanaf het teeltbedrijf verkocht."Voor meer informatie:
Kowie Smit
Jan Harmsgat
pom@janharmsgat.com
https://janharmsgat.com