Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stroomstoring Spanje: beperkte impact op diepvriessector

Dinsdag 29 april meldde de Spaanse netbeheerder Red Eléctrica dat 99,95% van de stroomvoorziening in Spanje hersteld is – goed voor zo'n 25.800 megawatt. Maandag viel rond 12:35 uur 's middags het licht uit in heel het Iberisch schiereiland en delen van Frankrijk.

Bedrijven en werknemers in Spanje merkten dat direct. Niet alleen viel de stroom uit, ook telefonie, internet en openbaar transport lagen urenlang plat. Voor veel sectoren, waaronder de groente- en fruitsector, leidde dit tot grote problemen.

© Coexphal

Overal in het land hadden fruittelers en -handelaars moeite om hun werk te doen. Geen contact met klanten, leveranciers of zelfs familie. En ook het dagelijkse werk liep vast, want bijna alles draait op stroom.

"Bij ons is net het steenfruitseizoen begonnen", zegt een handelaar uit Murcia. "Na de stroomuitval konden we niemand meer bereiken. Bestellingen bleven liggen. De vrachtwagens konden niet geladen worden, want de laadperrons werkten niet. Alles stond stil." Pas rond middernacht kwam er weer stroom in het magazijn. Toen zijn ze meteen aan de slag gegaan om alle fruit, dat ze niet meer konden verpakken of verzenden, weer op te slaan.

De diepvriessector, normaal zeer stroomafhankelijk, kwam er relatief goed vanaf. Volgens Frozen Ibérica hebben veel bedrijven noodaggregaten of accu's. En diepgevroren producten kunnen beter tegen stroomuitval dan verse producten. "Onze temperaturen liggen tussen -24 en -30 graden", aldus Frozen Ibérica. "Er wordt zelfs gekeken of we tijdelijk op -15 graden kunnen draaien. De keten is grotendeels intact gebleven omdat de stroomuitval relatief kort duurde."

Toch had niet iedereen geluk. In Zuid-Córdoba zat een grote verwerker van diepvriesgroenten – van Franse origine – vanochtend nog altijd zonder stroom. Ook in de regio Valencia waren er problemen. In kassen en kwekerijen vielen ventilatiesystemen uit. Vooral bedrijven zonder noodstroom zaten met de handen in het haar. Koelsystemen vielen uit en ook de opslag van verse producten liep schade op.

Op irrigatievlak ontstonden grote knelpunten. Veel pompen en installaties vielen uit, waardoor er niet kon worden bewaterd. Sommige installaties waren daarna ook nog eens ontregeld, wat leidde tot problemen bij gewassen die juist nu extra water nodig hebben. Dit alles terwijl het kwik sinds afgelopen weekend flink opliep.

Een citrusteler uit de provincie Castellón had geluk: "Om 13.00 uur hadden we alles al verpakt en verzonden. We konden dus gewoon wat eerder stoppen. Maar toen we merkten dat het probleem landelijk was, hebben we iedereen naar huis gestuurd."

In Huelva, waar de oogst van zachtfruit in volle gang is, viel het mee dankzij noodaggregaten. Tegen de avond was alles weer normaal. In Sevilla, waar men net begonnen is met het oogsten van steenfruit en aardappelen, lag alles even stil. Maar ook daar is de rust inmiddels weergekeerd.

De AGF-sector heeft net als andere sectoren last gehad van het uitvallen van IT-systemen, voorraadbeheer, monitoring en logistiek. Zelfs het tanken van voertuigen was onmogelijk, omdat tankstations zonder stroom zaten.

De precieze oorzaak van de storing is nog niet bekend.