Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uva Brunetti: oogst vanaf 20 mei

Vroege pitloze druiven op Sicilië

"Het verhaal van ons bedrijf, gelegen vlak bij Gela op Sicilië, gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Toen ging het nog om een paar kleine percelen grond. Een echte ommekeer kwam in 2015, toen we besloten een nieuwe weg in te slaan: de teelt van pitloze druiven. We zagen de potentie van deze markt en durfden de sprong te wagen", vertelt Angelo Brunetti, mede-eigenaar van Uva Brunetti, dat op ruim 150 van in totaal 900 hectare druiven teelt.

© Gaetano Piccione | AGF.nl Angelo Brunetti in een druivengaard van het Arra 30 ras. De foto is genomen op 19 april jongstleden.

"De druiven zetten we af onder ons merk Uva Brunetti Seedless. De oogst begint al rond 20 mei, soms zelfs eerder, en loopt door tot eind augustus. Dankzij deze vroege start kunnen we de concurrentie uit landen als Egypte en andere Zuid-Europese landen voorblijven en bedienen we een echte nichemarkt."

© Gaetano Piccione | AGF.nlArra 30 druiven. Dit jaar beginnen oogst rond 20 mei.

Uva Brunetti teelt onder andere Arra 30, Arra 19, Arra 11, Millennium, Superior, Summer Royal, Timco, Flame, Autumn Crisp, Red Globe en Victoria.

© Gaetano Piccione | AGF.nlArra 30 druiven op een foto van vorig seizoen

"Onze ligging is uniek", legt Angelo Brunetti uit. "We zitten vlak bij zee en het Biviere meer, een natuurgebied vol biodiversiteit. Dat zorgt voor een perfect microklimaat. De combinatie van zeewind en warme, droge luchtstromen uit het binnenland zorgt voor een natuurlijke boost. Hierdoor bereiken onze druiven een Brix-waarde tussen de 16 en 18 of zelfs hoger, wat de smaak en kwaliteit ten goede komt."

© Gaetano Piccione | AGF.nlFlame druiven (foto van vorig seizoen)

De verwerking en verpakking van de druiven vindt plaats in een moderne loods van 2.000 vierkante meter. Deze is uitgerust met koelcellen en een volautomatische sorteerlijn met 28 werkstations en een optische sorteermachine. "Dankzij deze technologie kunnen we een constant hoge kwaliteit garanderen."

© Gaetano Piccione | AGF.nlAngelo Brunetti in een druivengaard met pitloze druiven van het Flame ras (foto van vorig jaar)

Voor de verpakking biedt Uva Brunetti verschillende mogelijkheden: van gesealde trays tot flowpackverpakkingen, trays met deksel en kartonnen of plastic kratten in verschillende maten. "Kwaliteit en duurzaamheid staan hoog in het vaandel. Dat blijkt uit onze certificeringen: we beschikken over GlobalGAP en GRASP, en binnenkort ook over het IFS-keurmerk."

Productiekalender 2025© AZ.VITIVINICOLA CASA DI GRAZIA DI DI FRANCESCO MARIA GRAZIA

Uva Brunetti heeft grote plannen. "We willen het areaal voor tafeldruiven, druiven voor most en olijfbomen verder uitbreiden. Daarnaast zijn we bezig met het verhogen van de productie van wijn en olijfolie. Ook loopt er een nieuw project voor de aanleg van citrusboomgaarden."

Uva Brunetti is van 6 tot en met 8 mei 2025 standhouder op de Macfrut in Rimini op de stand van de regio Sicilië (D3 107-147).

Voor meer informatie:
© Gaetano Piccione | AGF.nlAngelo Brunetti
Uva Brunetti
Tel: +39 348 373 8961 (Italië)
salesbgrapes@gmail.com
www.sicilygrapes.com
www.brunettiuva.com