Bananen zijn met 100 miljard verkochte exemplaren per jaar een van de belangrijkste producten in de AGF-sector, waarbij de Cavendish de populairste variëteit is. Deze werd voor het eerst commercieel geteeld in 1903 en kreeg pas 50 jaar later een prominente rol nadat de Panamaziekte de Gros Michel-variëteit verwoestte. De Cavendish-banaan kampt echter nog steeds met vergelijkbare uitdagingen, zoals het kostbare en complexe transport. Bananen moeten groen verscheept worden en rijpen pas ter plaatse, waarbij de verschepingstijd beperkt is door de houdbaarheid in deze omstandigheden.
Het in het VK gevestigde biotechbedrijf Tropic staat op het punt om de dynamiek van de bananensector te veranderen door in maart een bananensoort te lanceren waarvan het vruchtvlees niet bruin wordt en tegen het einde van het jaar zullen ze bananen uitbrengen met een verlengde houdbaarheid. Een andere doorbraak van het bedrijf is een Cavendish-banaan die resistent is tegen de Panamaziekte (TR4).
"De meeste fruitsoorten hebben verschillende variëteiten, maar bij bananen is het voornamelijk de Cavendish," legt Gilad Gershon, CEO van Tropic, uit. "Bananen zijn ongeslachtelijk en produceren geen zaden, wat het moeilijk maakt om ze te veredelen. Maar de wereld verandert en telers worden steeds meer geconfronteerd met bedreigingen door klimaatverandering, zoals plagen en ziekten. Andere fruitsoorten zijn al veredeld om zich aan te passen aan deze nieuwe omstandigheden, maar de banaan niet. Bij Tropic hebben we CRISPR-genbewerking gebruikt om bananen te ontwikkelen waarvan het vruchtvlees niet bruin wordt."
Gamechanger
Dit kan een gamechanger zijn voor de AGF-sector. "We hebben de genen bewerkt die het bruin worden van het fruit regelen, waardoor het bruin worden wordt vertraagd zonder dat de smaak of textuur van de banaan verandert. De sector voor vers gesneden fruit is al geruime tijd aan het groeien en deze banaan die niet bruin wordt, maakt die sector helemaal toegankelijk voor telers van bananen. Het is niet alleen voor vers gesneden fruitschalen, maar ook voor verse smoothies en sappen. Er is 30% minder bruinverkleuring binnen 24 uur na het pellen, waardoor de banaan langer visueel aantrekkelijk blijft dan standaard bananen."
Tropic moet nog goedkeuring krijgen van een aantal landen en regio's, waaronder de EU, maar de bananen zijn al goedgekeurd in Canada, de VS, Colombia, Honduras en op de Filipijnen.
Houdbaarheid verlengd
De verlengde houdbaarheid is een apart product van de niet-bruinende banaan, de genbewerking is op een vergelijkbare manier gedaan, maar er zijn verschillende genen op gericht. Bananen rijpen snel en worden traditioneel geoogst als ze nog groen zijn. Tijdens het transport worden ze gekoeld bewaard om het vrijkomen van ethyleen te vertragen en zo het rijpingsproces te vertragen.
"De houdbaarheid van de banaan wordt verlengd door het ethyleenproducerende mechanisme in de vrucht uit te schakelen. Dit stelt de teler in staat om de banaan langer aan de boom te laten hangen, terwijl sommige telers de bananen meestal oogsten voordat ze volledig volgroeid zijn om ze groen te verzenden. Door het ethyleenproducerende mechanisme te verwijderen, kunnen de bananen langer aan de boom blijven, wat de opbrengst voor de telers verhoogt. Ze kunnen nog steeds ethyleen absorberen om te rijpen wanneer ze de markt bereiken. Het fruit is ongeveer 10 dagen langer houdbaar, waardoor het langzamer en goedkoper kan worden vervoerd. Dit kan ook het commerciële bereik van de bananen vergroten."
TR4-resistentie
De Panamaziekte is een ernstig probleem voor bananenteelt. Deze schimmel verontreinigt de bodem en blijft tot 50 jaar actief, zelfs als er geen bananen worden geteeld. Als de ziekte zich verspreidt, kan dit verwoestende gevolgen hebben voor telers en hele regio's. Er is tot nu toe geen oplossing die de ziekte effectief uitroeit, en landen zoals de Filipijnen en Zuidoost-Azië lijden er zwaar onder.
"In 2022 zijn we begonnen met het testen van TR4-resistente bananen en hebben we veel positieve resultaten geboekt. We hebben zowel kas- als veldproeven gedaan en zijn optimistisch over de uitkomsten. We verwachten in 2027 een commercieel product te lanceren, afhankelijk van goedkeuring door de regelgevende instanties. Onze processen zijn niet GGO, dus we vertrouwen erop dat de goedkeuringen op tijd komen voor de lancering."
Voor meer informatie:
Georgie Oatley
Tropic
Tel: +44 1603 274437
[email protected]
www.tropic.bio